Heftig fra den lille fotballøya

Det islandske fotball-landslaget sjarmerte alle i senk under EM i sommer. Landsmannen og gitaristen Andrés Thor kan absolutt gjøre det samme, men kanskje på et noe annet nivå.

Andrés Thor er en usedvanlig smakfull og stilsikker plekterfører.

Om fotball og jazz har noe med hverandre å gjøre? På sitt beste er det improvisasjonskunst med mange tangeringspunkteter for meg i alle fall og basert på coveret til "Ypsilon" så ser det nesten ut som om Andrés Thor er inne på noe av det samme.

Thor er 41 år ung og har jazzstudier i Nederland bak seg før han returnerte til sagaøya hvor han stort sett bor og virker nå. På den forrige skiva hans, "Nordic Quartet", omga han seg med "norske" musikanter: Andreas Dreier, Anders Lønne Grønseth og Erik Nylander. Thor bidrar også på Dreiers "Music with Z" som kom ut tidligere i høst. Forbindelsene til kongeriket er det altså ikke noe i veien med, men Thor har likevel satt sammen et lag fra andre steder på "Ypsilon".

Dansk/færøyiske/islandske Richard Andersson spiller bass, amerikanske Ari Hoenig trakterer trommene mens Thors landsmann Agnar Már Magnússon har ansvaret for tangentene. Sammen med Thors varme og inderlige gitartone har det blitt et flott postbop-uttrykk ut av de musikalske grunnlagene Thor har bragt til bordet – han har skrevet all musikken.

Det er sjølsagt ikke tilfeldig at Thor har invitert med seg de som var på plass på Island i april i år. Hoenig er for eksempel en av New Yorks aller mest ettertrakta trommeslagere og han er så definitivt med på gi musikken en "amerikansk" touch. Både Andersson og Magnússon passer perfekt inn i en slik tradisjon og med Thor som leder, så har "Ypsilon" blitt en groovy og hardtsvingende affære som kan måle seg med hva og hvem som helst – hvor som helst.

Andrés Thor

Ypsilon

Dimma/andresthor.bandcamp.com

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg