Det swinger fortsatt

Den tysk/engelske kvartetten Echoes Of Swing har tatt mål av seg til å ta vare på musikk som har eksistert ei stund og som kan være utryddningstrua. Her hyller de legenden Bix Beiderbecke som bare blei 28 år. Dessuten får vi som ekstra julepresang en egen CD med legenden sjøl.

Echoes Of Swing – bak – med gjestene som har hylla Bix Beiderbecke.

Jeg har hatt gleden av å treffe på Echoes of Swing ved to CD-anledninger tidligere, "Blue Pepper" og "Dancing", og ved begge anledninger har plateselskapet ACT plassert bandet og musikken under headingen Good Time Jazz. På sett og vis stemmer nok det, men jeg er likevel ikke så sikker på om trompeter og vokalist Colin T. Dawson, altsaksofonist Chris Hopkins, pianist Bernd Lhotzky og trommeslager Oliver Mewez er så ovevettes begeistra over å bli båssatt i glajazzboksen. De tar nemlig sin musikk høyst seriøst – her er det ikke mye løsneser og morsomme hatter i sikte.

Leon "Bix" Beiderbecke blei bare 28 år, men du verden for noen spor han satte.

Det er musikk henta fra swingepoken på 1920-og 30-tallet som ligger disse herrenes hjerte nærmest. De tolker en hel del musikk fra de store på den tida som Duke Ellington, Billy Strayhorn og Sidney Bechet. Dessuten skriver de og arrangerer egen musikk som henter sin inspirasjon dra den samme epoken.

Denne gangen er det altså Bix Beiderbecke (1903-1931) som blir løfta fram. Legenden, som drakk seg i hjel i en alder av 28 år, er nok glemt – eller aldri hørt – av svært mange. Heldigvis har plateselskapet ACT også sikra seg rettighetene til ti låter med kornettguruen, og ved enkelte tilfeller også pianisten. Det betyr at vi får en god halvtime med musikk fra 1927 og 1928 – intet mindre enn historiske monoinnspillinger med Beiderbecke og Frank Trumbauer Orchestra.

Echoes of Swing-gjengen har fått utmerka assistanse av den australske trombonisten og vokalisten Shannon Barnett, Mulo Francel på c-melodi saksofon og gitar og Henning Gailing på bass – begge fra Tyskland og engelske Pete York – med fortid fra Spencer Davis Group og Eric Clapton – på trommer, perkusjon og vokal, samt franske Emile Parisien på sopransaksofon på et spor.

Også her har det blitt en flott miks av materiale fra Beiderbeckes repertoar og egetkomponert stoff.

Vi snakker om usedvanlig stilsikre og svært dyktige musikanter som på et elegant vis tar denne "gamle" musikken inn i vår tid og de gjør en strålende og viktig jobb med å ta vare på denne tradisjonen. Bix Beiderbecke blei altså bare 28 år, men musikken og arven hans lever altså fortsatt i beste velgående.

Echoes Of Swing

BIX – A Tribute to Bix Beiderbecke

ACT/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg