Supergruppe!

Den meget langt framskredne østerrikske gitaristen Wolfgang Muthspiel har fått ja fra alle – absolutt alle – førstevalga sine. Det har det blitt nydelig musikk av.

Wolfgang Muthspiel er en meget særegen gitarist og komponist.

Hvis du ringer, faxer eller EDB-er trompeteren Ambrose Akinmusire, trommeslageren Brian Blade, bassisten Larry Grenadier og pianisten Brad Mehldau, så vil jeg hevde at lista er lagt rimelig høyt. Når så samtlige melder at dette vil de gjerne være med på, så kan man kanskje mene at fallhøyden er rimelig stor. For min del vil jeg si at forventningene blei høye – faktisk skyhøye – og derfor er det også hyggelig å kunne melde at de blei innfridd – alle sammen.

51 år unge Wolfgang Muthspiel bodde i New York fra 1995 til 2002 og var en ettertrakta gitarist i jazzhovedstaden. Han var blant annet en meget viktig del av salige Paul Motians Electric Bebop Band og fortalte alle med åpne sanser at han var utstyrt med ei helt egen stemme. Det har Muthspiel bekrefta en rekke ganger siden – også med vår egen vokalist Rebekka Bakken.

Nå har han såvidt jeg vet slått seg ned i hjemlandet, men han har på ingen måte mista kontakten med musikklivet i Sambandsstatene av den grunn. Brian Blade og Larry Grenadier jobba Muthspiel sammen med på gitaristens debutskive som leder på ECM, "Driftwood", i 2014. Da var det "kun" trio det dreide seg om. Året før møtte vi han med to andre toppgitarister, Slava Grigoryan og Ralph Towner, på "Travel Guide" – et helt annerledes, men like sterkt uttrykk.

Her har Muthspiel altså plussa på Akinmusire og Mehldau siden "Driftwood" og sjøl om dette er kvintettens aller første møte, så låter det som om de har spilt sammen i åresvis. Bortsett fra Mehldaus "Wolfgang´s Waltz" så har Muthspiel skrevet all musikken. Han spiller både akustisk og elektrisk gitar underveis – han vet definitivt hva som passer hvor.

Muthspiel har tilegna en av låtene her til den canadisk/engelske trompeteren og flügelhornisten Kenny Wheeler. Han legger ikke skjul på at han har latt seg inspirere voldsomt av Wheelers klassiske skive "Gnu High" med Jack DeJohnette, Dave Holland og Keith Jarrett og det høres.

Det mesterskapet som finnes på "Gnu High" når det gjelder lytting og interaksjon er gjenskapt på disse meditative og melodiske utfluktene og både kollektivt og individuelt er dette jazzmusikk – eller enkelt og greit musikk – på alle øverste hylle.

Her er det egentlig ikke snakk om soloer i vanlig forstand – her har vi med samtaler å gjøre som bare oppstår og avsluttes organisk slik bare mestere kan det. Fantastisk!

Brad Mehldau, Larry Grenadier, Ambrose Akinmusire, Brian Blade og Wolfgang Muthspiel – vi snakker supergruppe.

Wolfgang Muthspiel

Riding Grace

ECM/Grappa/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg