Hvor har du vært?

Andreas Halmrast er en visesanger som markerte seg allerede på midten av 70-tallet. Så "forsvant" han, men nå er han heldigvis tilbake med mye flott på hjertet.

Andreas Halmrast er tilbake – takk og pris.

Det er over 40 år siden Andreas Halmrast (65) ga ut si forrige plate og det er enda lenger siden visesangeren fra Søndre Land vant Prøysenprisen. Så blei det stille – for de aller fleste i alle fall. Odelssønnen konsentrerte seg om gårdsdrifta og visesangen blei forbeholdt de nærmeste vil jeg tro. Nå har bonden Halmrast gitt stafettpinnen videre til sønnen og den kreative krafta har blitt vekka til live igjen og du verden så heldige vi er som får oppleve det.

Det som førte til at "Hemmat tel deg" har blitt plate, er et møte mellom Halmrast og de unge sambygdingene og musikantene Mattis Myrland og Haldor Røyne. De hørte Halmrast, som de bare hadde et perifert forhold til, synge i den lokale kirka og de opplevde at visene hans traff dem midt i hjertet. De mente at dette måtte flere få oppleve og dermed begynte snøballen å rulle.

De har jobba sammen i godt og vel to år med å ferdigstille plata og musikken og la det være klart med en gang: vi snakker visekunst på veldig høyt nivå. Jeg tilhører nok det store flertallet som ikke husker hvordan Halmrast låt i 1975, så sammenlikningsgrunnlaget eksisterer altså ikke. Det han forteller meg anno 2016 er at han, via sine tekster, låter og måte å fremføre dem på, er en historieforteller av rang. Han skriver om de nære ting, om naturen og om relasjoner som er viktige: å ta meg i handa så je kjem hem – je vil vara der du er. Han skriver og synger på si lokale dialekt – landing – og det oppleves ekte, inderlig og varmt.

"Unggutta" Myrland og Røyne både spiller og har produsert. Når de så har fått med seg et stjernelag med blant andre Jon Balke, Ketil Bjørnstad, Sigmund Groven, Gjermund Larsen og Ellen Andrea Wang – også hun fra Søndre Land – så er det ikke å ta hardt i å påstå at det musikalske reisefølget er av det aller beste slaget.

Det har vært en herlig opplevelse å få møte Andreas Halmrast og hans visekunst. Det er å håpe at det ikke tar 40 år til neste gang han avlegger oss et besøk!

Andreas Halmrast

Hemmat tel deg

Herredsskogmesterens Kontor/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg