Historisk og overraskende

Tom Prehn Quartet? De fleste setter nok et spørsmålstegn etter det bandnavnet, men ustoppelige Rune Kristoffersen i Rune Grammofon hjelper oss heldigvis videre.

Danske Tom Prehn Quartet åpna frijazzballet i 1963.

Den 13. oktober 1963 gikk pianist Tom Prehn i studio i København sammen med bassist Poul Ehlers, tenorsaksofonist Frits Krogh og trommeslager Finn Slumstrup. Usedvanlige frisinnede herrer hadde som ambisjon å lage Europas første frijazzskive. Det gjorde de også, men av ymse årsaker kom den ut i kun to eksemplarer og har sjølsagt blitt et samleobjekt av de sjeldne.

Platesamler i ultraklassen og saksofonist i samme klasse, Mats Gustafsson, tipsa Rune Grammofon-sjef Rune Kristoffersen om at "Axiom" fantes der et sted og dermed var snøballen satt i gang.

Etter at startskuddet var fyrt av i USA på slutten av 50-tallet med foregangsmenn som Albert Ayler, Ornette Coleman og Cecil Taylor, så begynte også europeiske musikanter å utforske det som lå i det frie uttrykket.

"Axiom", som består av to "låter", er fullstendig fritt og skapt av fire musikanter som jeg aldri har hørt om. Kvaliteten er overraskende høy siden referansene var så få og det låter som om de bare må spille det de gjør. Om det var musikantene eller plateselskapet som mente at musikken var utdatert allerede da den skulle utgis et par måneder etter innspilling vites ikke, men den låter i alle fall ikke utdatert i 2016.

Skiva fantes altså i to eksemplarer før denne utgivelsen. Nå har Rune Grammofon laga 500 LP-er og jeg har blitt utstyrt med nummer 251. Det er med andre ord bare å storme til sjappa for å sikre seg et eksemplar – dette er nemlig historisk og samtidig spennende musikk.

Tom Prehn Quartet

Axiom

Rune Grammofon/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg