Heftige saker!

Scorch Trio, med radarparet Ingebrigt Håker Flaten og Paal Nissen-Love, var noe av det tøffeste som kom ut av 00-tallet. Her får vi alt de gjorde – og litt til!

Raoul Björkenheim, Paal Nilssen-Love og Ingebrigt Håker Flaten – Scorch Trio. Det blir ikke mye tøffere enn det.

Knoll og Tott i moderne norsk jazz, bassist Ingebrigt Håker Flaten og trommeslager Paal Nilssen-Love, traff den finske gitaristen Raoul Björkenheim på en festival i sistnevntes hjemland i 1998. De ikke bare møttes – de hørte også hverandre spille. Det førte til en enstemmig beslutning om at de måtte spille sammen – så raskt som mulig. Kort tid etter var Scorch Trio en realitet og gjennom store deler av 00-tallet satte de dagsorden for hvordan hip improvisert musikk med like store doser inspirasjon fra rock som fra jazz skulle låte. Skivene "Scorch Trio" fra 2002, "Luggumt" fra 2004 og "Brolt" fra 2007 – samt utstrakt turnering over store deler av Europa i alle fall, førte til stor popularitet og jeg er ikke overraska om Scorch Trio har vært inspirasjon og retningsgivende for band som Puma, Bushman´s Revenge og Elephant9. I 2009 sa Nilssen-Love takk for seg og bandet fortsatte som kvartett med to amerikanske forsterkninger, trommeslageren Frank Rosaly og saksofonisten Mars Williams. De seineste åra har det vært lite Scorch-aktivitet, men det har vært snakk om en liten gjenoppstandelse i forbindelse med denne praktutgava. Det er bare å krysse fingrene for at det skjer – dette er nemlig supertøft.

Hva har skjedd nå da? Jo da, nok en gang er det sjølsagt Rune Grammofon-sjefen Rune Kristoffersen som har tenkt ut en glup idé. I tillegg til å gi ut bandets tre CD-er, som tildels er umulig i få tak i lenger, så har han, eller noen andre, også funnet en radioinnspilling fra Finland fra 2000 – altså to år før debuten blei sluppet. Det betyr at alt er ute på vinyl – og kun vinyl – for første gang og det betyr at vi snakker tre timer med noe så voldsomt heftige saker.

Håker Flaten og Nilssen-Love kjenner vi her hjemme godt til. Dette er herrer som kan det meste og som gjør det med en energi, trøkk og et engasjement som er ikke nesten, nei det er ustoppelig. Her er det elementer fra Jimi Hendrix´ verden og referanser til Cream og ikke minst James Blood Ulmer finnes også. Når så det fusjoneres med en impro tilnærming og med en evne til å lytte og utfylle hverandres statement som er nesten unikt, så blir Scorch Trio stående som et usedvanlig viktig bilde på 00-tallet samtidig som det er musikk som holder mål både i dag og i tiåra som kommer.

Raoul Björkenheim er en gitarist uten begrensninger og det samme er så definitivt Håker Flaten og Nilssen-Love også. Du verden så tøft Scorch Trio låt – og låter!

Scorch Trio

XXX

Rune Grammofon/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg