Så coolt!

Tenorsaksofonisten Jimmy Halperin tok turen direkte fra Moldejazz i fjor og samarbeid med norske musikere til Berlin og nok et heftig møte – denne gangen med svenske og danske sjelsfrender.

Jimmy Halperin og Pål Nyberg – de lange linjers venner.

De som hadde gleden av å oppleve åpningskonserten under fjorårets Moldejazz, der trompeteren Kristoffer Eikrem fikk anledning til å sette sammen sitt drømmeband med bassisten Erlend Albertsen, pianisten Kjetil Jerve, trommeslageren Andreas Wildhagen og ikke minst Jimmy Halperin, fikk en klar bekreftelse på at den amerikanske saksofonisten kanskje er den viktigste videreføreren av cool-tradisjonen etablert av pianisten Lennie Tristano og utvikla videre av storheter som Lee Konitz, Warne Marsh og Sal Mosca.

Det var det første møtet for den kvintettens del, men det viste seg likevel at de fem hadde kommet langt på kort tid. Når Halperin så fortsatte sin Europa-turné, så var det sammen med Pål Nyberg Trio – der den svenske gitaristen har med seg landsmannen Robert Erlandsson på bass og danske Andreas Fryland på trommer. De fire har jobba sammen siden 2014 og ga ut sin debutskive, "Snow Tiger", i 2015. Her får vi bli med dem til den kjente jazzklubben A-trane i Berlin og de har plukka ut det beste fra to julikvelder med et lyttende og oppmerksomt publikum på plass.

På repertoaret står fire Tristano-låter, to av Halperin og en hver av Ted Brown og Lee Konitz – coolgiganter alle sammen. Vi møter fire herrer – fra to forskjellige generasjoner – som tydeligvis stortrives sammen og som både kan og "er" dette uttrykket. Her får vi oppleve lange, logiske linjer og "samtaler" som er tydelige, intelligente, intrikate og ustanselig spennende å følge.

Jimmy Halperin er en kompromissløs og viktig saksofonist som er helt i spissen når det gjelder å føre cooltradijsonen videre. Det får han utmerket hjelp til fra Pål Nyberg Trio.

Jimmy Halperin with Pål Nyberg Trio

Live at A-trane – Berlin

Klangverk Recordings/klangverk.com

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg