Legenden i Focus

Bare navnet Jan Akkerman nevnes, så er det tusener av gitarnerder verden over som får vann i munnen. Nå er den blide nederlenderen i Bodø og han har absolutt ikke glemt gamle kunster. Dessuten fikk jeg en hyggelig overraskelse servert – av Christel Alsos.

Jan Akkerman – vi snakker legende!

Alle foto: Henrik Dvergsdal

Bodø Jazz Open er halvveis og Jan Gunnar Hoff & Co har makta å sette sammen et program som tiltaler både jazzfolket og de som befinner seg i ytterkanten reint smaksmessig, men som liker god musikk.

Gårsdagens starta med Jan Akkerman (70) – både i solotapning på sin akustiske gitar og i samspill med Odd-Arne Jacobsen. Med all respekt for Jacobsen, så dreide dette seg om Akkerman som gjennom sine bidrag til den nederlandske supergruppa Focus på begynnelsen av 70-tallet, etablerte seg helt i toppen blant verdens strømgitarister.

Tilfeldighetene førte til kontakt mellom Akkerman og Jacobsen for rundt 35 år siden, men så vidt jeg vet var denne konserten den første de har gjort i Norge noensinne. De "møttes" gjennom standardlåta "Nature Boy" for mange år siden og den spilte de nok en gang i Bodø.

Rytmisk og teknisk er Akkerman fortsatt helt der oppe og han briljerer også med et fingerspill få gjør han etter – i dag er det Focus-musikk som står på programmet med strømgitar og heftig norsk/nederlandsk komp. Det gledes!

Jan Akkerman sammen med sin gode venn Odd-Arne Jacobsen.

Christel Alsos – kom til sine egne og de tok vel i mot henne.

Christel Alsos er en låtskriver og vokalist som jeg bare hørt med ujevne mellomrom opp gjennom åra. Det skal jeg definitivt slutte med – med ujevne mellomrom altså. Fra nå av det skal det bli ofte. Alsos, fra Fauske ikke langt fra Bodø, starta like godt turneen på hjemmebane og flokken hennes tok veldig godt mot henne – noe annet skulle også tatt seg ut.

Med sin stille intensitet i et repertoar bestående av flotte låter henta fra store deler av hennes karriere, men med hovedvekt på materiale fra sin ferske CD, samla hun folket til bortimot andakt og hennes oppfordring om ikke å ta de store avgjørelsene om natta, blei ganske så sikkert fulgt – i alle fall ei stund.

Det er en nydelig atmosfære i hennes kvaliettspop med indie- og americanarøtter og når hun så omgir seg et a-lag bestående av Jonas Cambien på tangenter, Ivar Grydeland på gitarer, Erik Holm på trommer og Karl-Joakim Wisløff på bass – stort sett jazzfolk altså – og lydmaestro Geir Østensjø bak spakene, så låt det hele nydelig med Alsos´vakre og sterke stemme i et naturlig sentrum av lydbildet. Om jeg har fått meg en ny favoritt? Noe kan tyde på det gitt.

Christel Alsos med sitt strålende band.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg