Endelig!

Det er langt i fra alltid det er en begivenhet når en CD blir utgitt. Når Knut Riisnæs gjør det, så er det akkurat det.

Tom Olstad, Knut Riisnæs, Anders Aarum og Jens Fossum – vi snakker saker!

For det jazzinteresserte Norge har det alltid vært slik at man har gått rundt og lurt på om ikke saksofonisten Knut Riisnæs (71) snart skulle komme med noe nytt. Sjøl om han har vært helt i tetsjiktet her hjemme siden begynnelsen av 70-tallet, så har han på ingen måte løpt ned studiodørstokkene i tide og utide. Heller tvert i mot: den personlig beskjedne Riisnæs har med sin sterkt utvikla kritiske sans, ikke minst overfor sitt eget spill, vært svært tilbakeholden med å gi ut sin egen musikk og ikke minst har han vært forsiktig med å skrive egen musikk – alle andre gjorde det så mye bedre……

Etter å ha jobba med alt og alle – innen alle sjangre her hjemme – og med storheter som Arild Andersen, Jon Christensen, Palle Danielsson og John Scofield – som blei tildelt to Grammy-priser i natt – så har Riisnæs endelig takka ja til å lage et sjeldent visittkort under eget navn igjen.

Vi møter en saksofonist med røtter i beboputtrykket med et trøkk, oppfinnsomhet, originalitet og en enorm musikalitet som har prega han helt siden han viste seg fram for første gang. De åtte spora er delvis standardlåter, "She Was Too Good to Me" og "Crazy She Calls Me", en Mulgrew Miller- og en Dag Arnesen-låt, tre av av Anders Aarum og tror det eller ei: en originalkomposisjon av Knut Riisnæs. Vi finner alle slags stemninger fra de vakreste ballader til heftige tempolåter og to av låtene er også spilt inn live på Herr Nilsen i Oslo.

Når så Riisnæs omgir seg med bassist Jens Fossum, trommeslager Tom Olstad og pianist Anders Aarum – fra to forskjellige generasjoner, men med et veldig felles mål – så er Riisnæs så "hjemme" som han vel kan komme.

Siden Knut Riisnæs har valgt å spille andres musikk i stor grad, og har holdt seg i et slags beboplandskap,så har han aldri oppnådd den samme populariteten og statusen som for eksempel sin samtidige Jan Garbarek. Det er et faktum, men det som også er et faktum er at Knut Riisnæs uansett er en saksofonist i verdensklasse – her foreligger heldigvis nok et bevis.

PS Dessuten mener jeg Trump bør avsettes snarest mulig.

Knut Riisnæs Quartet

2nd Thoughts

Losen Records/MusikkLosen

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg