Hederlige motiv

Motif har vært og er fortsatt et av de meste spennende bandene som finnes i norsk jazz – og vel så det.

Atle Nymo, Ole Morten Vågan, Eivind Lønning, Håvard Wiik og Håkon Mjåset Johansen – Motif – det er bandet sitt det.

Foto: Andrea Gjestvang

Motif, under ledelse av bassist og komponist Ole Morten Vågan, cd-debuterte allerede i 2004. Helt fra starten har også trommeslager Håkon Mjåset Johansen og tenorsaksofonist Atle Nymo vært med. Underveis har Eivind Lønning tatt over trompetkrakken etter Mathias Eick og Håvard Wiik har erstatta islandske David Thor Jonsson i pianorolla. Det betyr at Motif hele veien har bestått av noen av de mest talentfulle og ekspressive unge musikantene kongeriket har frembrakt etter årtusenskiftet.

Fem skiveutgivselser, inkludert trippel-cd-en "Facienda", har kommet min vei med jevne mellomrom siden starten og Motif har hele tida vist seg som et søkende og kompromissløst kollektiv der Vågan i stor grad har vært premissleverandør. Nå møter vi Motif for andre gang på det portugisiske selskapet Clean Feed og her tar de nok en gang nye steg.

Musikken blei spilt inn både i 2013 og 2015 i Berlin der Håvard Wiik har slått seg ned. Da skal det ikke utelukkes at Wiik har vært sentral i å bringe inn tyske Michael Thieke i bandet og den nye klarinettstemma har så absolutt vært med å gi Motif en ny dimensjon.

Vågan, som nå også har tatt over som musikalsk leder av TrondheimJazz Orchestra, bekrefter nok en gang gjennom de sju komposisjonene han har fora Motif med at han er en av denne verdensdelens aller mest personlige komponister i den moderne gata. Musikken er melodisk, men samtidig åpen og fri – her er det gitt frie tømmer fordi Vågan veit hvilke kapasiteter han har med å gjøre.

Motif er på alle måter et band – et band som har fått muligheten til å utvikle seg over tid og med ei fast komponisthånd som stadig gir kollektivet nye utfordringer. Motif er fortsatt noe av det mest spennende som har kommet ut av den "nye" generasjonen norske jazzmusikanter.

PS Dessuten mener jeg Trump må avsettes snarest mulig.

Michael Thieke har gitt Motif en ny dimensjon.

Motif

My Head Is Listening

Clean Feed Records/MusikkLosen

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg