De ustoppelige

Ytre-Suløens Jass-ensemble er intet mindre enn en institusjon og en kulturbærer av sjeldent merke. Derfor er det ekstra hyggelig å slå fast at bandet fortatt er like livskraftig som det alltid har vært.

Einar Aarø, med og på banjo, er den eneste opprinnelige fra YSJEs oppstart. De nye har erstatta de andre på et framifrå vis.

I 1973 starta det som skulle vise seg å bli et vaskekte musikalsk eventyr. På den lille øya Sula utenfor Ålesund kom musikanter fra flere generasjoner sammen for å dyrke sin store interesse – spille og hygge seg med jazzmusikk og aller helst tradisjonell jazz med røtter i New Orleans fra for rundt 100 år siden. Det var garantert ingen av de involverte som i sin villeste fantasi så, eller hørte, for seg at de skulle være i full blomst i 2017, 44 år seinere.

Fra den opprinnelige lagoppstillinga i 1973 er det bare én mann igjen – banjoist Einar Aarø. Nå har nye generasjoner tatt over med Lars Frank på klarinett og saksofon, David Gald på tuba, "semiveteranen" Morten Gunnar Larsen på piano, Sturla Hauge Nilsen på trompet, Andreas Rotevatn på trombone, Kristoffer Tolke på trommer og tamburin og ikke minst Tricia Boutté, fra New Orleans, på vokal.

Ti år før denne innspillinga blei gjort, tok nemlig YSJE turen til akkurat New Orleans for å spille inn sitt forrige gospelinspirerte album, "Oh Mahalia" – en hyllest til den aller største, Mahalia Jackson. Etter den tid har Boutté gifta og bosatt seg på Sula og blitt en viktig del av YSJE. Denne gangen har innspillinga blitt gjort live i Volsdalen kirke i Ålesund og sammen med seg hadde de det fine koret Tolvtetten fra Fosnavåg på Sunnmøre.

Bandet er like vitalt og sprudlende som det alltid har vært, men med litt mer moderne impulser inkludert enn før. Det gjenspeiles også i repertoaret som henter låter fra både Cannonball Adderley, Andrea Crouch og Wynton Marsalis, men fortsatt også med tradisjonelle gospellåter og tittellåta av Tricias onkel, John Boutté, og Aarøs hyllest til sin avdøde livsledsager, "Dirge for Christian".

Ytre Suløens Jass-ensemble har vært med meg i 44 år – jeg håper inderlig det blir 44 til, men jeg har mine tvil……

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes snarest mulig.

Ytre-Suløens Jass-ensemble

Eternal Now

Herman Records/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg