Skotsk invasjon

Tommy Smith, som vi kjenner godt her hjemme via samarbeidet med Arild Andersen, er på alle vis stjerna i skotsk jazz. Her får vi to nye bevis på det.

Tommy Smith som sjef for sitt eget Tommy Smith Youth Jazz Orchestra.

Mye har vært sagt og skrevet om Tommy Smith (49) – og det med rette. Allerede som tenåring blei hans enorme talent oppdaga hjemme i Edinburgh i Skotland og som 16-åring vant han stipend som førte han til Berklee i Boston. Der danna han han bandet Forward Motion med blant andre vår egen Terje Gewelt på bass. Smith blei raskt også en del av legenden Gary Burtons univers over there. Smith, som spiller både tenor- og sopransaksofon, kunne garantert skapt seg ei stor karriere med USA som base, men han ønska å returnere til Skotland. Der nyter Smith nå en enorm status, også det med rette: i mine ører er han nemlig blant verdens aller beste saksofonister. I tillegg er han også en framifrå pedagog, komponist, arrangør og orkesterleder og her møter vi han i to slike settinger.

I mai 2011 inviterte Smith saksofonkollega Bill Evans, best kjent fra 80-talls bandet til Miles Davis, til å være solist med Scottish National Jazz Orchestra. Anledninga var framføring av det sju satsers storverket "Beauty & the Beast" – komponert og orkestrert av Tommy Smith. Innspillinga, gjort foran et begeistra publikum Dundee og miksa og mastra hos Jan Erik Kongshaug i Oslo, forteller oss både om et meget bra storband, en heftig solist og en komponist/arrangør i verdensklasse. Verket er originalt, virilt og usedvanlig hardtswingende – dette er moderne storbandmusikk av meget høy klasse.

Bill Evans er en perfekt solist med Scottish National Jazz Orchetsra.

Scottish National Jazz Orchestra er et storband på aller øverste hylle.

Smith er tydeligvis en storbandmann på sin hals og han leder også Tommy Smith Youth Jazz Orchestra. Med "Effervescence" forteller de oss klart og tydelig at etterveksten i skotsk jazz er det absolutt ikke noe galt med. Her blir vi servert ni mer eller mindre kjente standardlåter, som "The Way You Look Tonight", "Blues March", "Nefertiti" og Chick Coreas "Bud Powell", stort sett arrangert av Smith.

Bandet låter som ei kule og her finnes det solisttalenter som vi garantert vil få mye glede av i åra som kommer. Dessuten er Tommy Smitt Youth Jazz Orchestra nok et bevis på at Tommy Smith er ei ledestjerne også på dette området.

PS Dessuten mener jeg at Trump bør avsettes snarest mulig.

Bill Evans – Scottish National Jazz Orchestra

Beauty & The Beast

Spartacus Records/spartacusrecords.com

Tommy Smith Youth Jazz Orchestra

Effervescence

Spartacus Records/spartacusrecords.com

3 kommentarer

Siste innlegg