Stor på alle vis

Joey DeFrancesco blei oppdaga av Miles Davis som tenåring. Nå er organisten stor på alle mulige vis.

Joey DeFrancesco og bandet hans The People sørger for godt humør.

Joey DeFrancesco har rukket å bli 45 år. Egentlig skulle vi tro han var mye mer – han har vært omtalt "alltid". Årsaken kan nok helt sikkert være at han begynte å spile orgel som 4-åring, spilte Jimmy Smith-sanger året etter og spilte i band med Philly Joe Jones og Hank Mobley som 10-åring. Årsaken til den relativt tidligere starten kan man vel hevde, er at både bestefar Joseph og faren "Papa" John DeFrancesco begge var jazzmusikere – sistnevnte en meget habil organist – og som definitivt ikke la noe i veien for at unge Joey skulle følge i fotspora deres.

Takentet var både åpenbart og voldsomt og som 16-åring skreiv han kontrakt med Columbia Records. Året etter kom debutskiva "All of Me" og Miles Davis plukka han umiddelbart opp både for å bli med i bandet hans på en fem ukers Europa-turné og for å bidra på albumet "Amandla". DeFrancesco blei også så inspirert av Miles at han begynte å spille trompet og det er ikke vanskelig å høre hvem som er forbildet på det hornet for å si det sånn.

Siden har italienskættede DeFrancesco spilt verden rundt stort sett med egne band en rekke ganger, han har gitt ut over 30 album under eget navn og han har spist veldig mye italiensk mat!

Her møter vi han med bandet hans, The People, bestående av trommeslager Jason Brown, tenor- og sopransaksofonist Troy Roberts og gitarist Dan Wilson. Dette er ikke veldig velkjente navn, men uansett er det høykompetente herrer som passer DeFrancescos budskap på et ypperlig vis både kollektivt og solistisk. Det er blant annet noen unis-passasjer her som det nesten holder på å ta fyr av.

Gudfar Quincy Jones, som forresten blir introdusert her som en musikant som har blitt nominert til Grammy 79 ganger som komponist, produsent, artist, filmprodusent, arrangør, dirigent, instrumentalist, tv-produsent, plateselskapssjef, magasingrunnlegger, multimedia-entreprenør og humanist, sier om DeFrancesco at han utvilsomt er den største organisten siden Jimmy Smith. Han legger til at han ikke kjenner til noen andre som har gitt ut over 30 skiver og som låter "ny" hver gang. Mye av grunnen er sjølsagt at DeFrancesco i tillegg til orgelet også benytter andre tangentinstrumenter og trompet og det fører til en totalt original sound.

Musikken her er en blanding av jazz og blues – stort sett egne komposisjoner, men også "innhenta" stoff om "Imagine", "Lift Every Voice and Sing" og Sam Cookes "A Change Is Gonna Come".

Dette swinger og groover noe vederstyggelig sjølsagt og i følge Jones har det med å gjøre at Joey DeFrancesco er et flott menneske også. Det er der alt starter, i følge Q – og han veit hva han snakker om når det gjelder musikk. Joey De Francesco har et hjerte som matcher talentet og da blir det nok en gang heftig og svett musikk av det.

PS I begynnelsen av april blir det mulig å høre denne musikken med dette bandet på Nasjonal Jazzscene i Oslo. Vær der hvis du kan!

PS 2 Dessuten mener jeg at Trump bør avsettes så snart som mulig.

Joey DeFrancesco + The People

Project Freedom

Mack Avenue Records/MusikkLosen

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg