En gammel drøm

Noen tar vare på kulturarva og du verden så glade vi skal være for det. Det betyr at vi har fått et vinyl-gjenhør med det legendariske bandet The Dream – vi snakker Tom Karlsen, Christian Reim, Terje Rypdal og Hans-Marius Stormoen.

Hans-Marius Stormoen, Terje Rypdal, Tom Karlsen og Christian Reim utgjorde The Dream – intet mindre enn et legendarisk band.

Legendarisk-begrepet blir sikkert brukt alt for ofte i musikk-sammenheng. I forbindelse med denne utgivelsen, dette bandet og denne musikken hersker det likevel ingen tvil om at det hører hjemme. Det som skjedde i, med og rundt dette bandet i 1967/68 har så avgjort satt sine uutslettelige spor i tiåra som har kommet etter.

Trommeslager og vokalist Tom Karlsen (1947-99), organist og vokalist Christian Reim, gitarist og vokalist Terje Rypdal og bassist Hans-Marius Stormoen (1943-2006) kom alle fra etablerte og populære band som Sapphires, Public Enemies og Vanguards og da The Dream blei en realitet, var det Norges første supergruppe som så dagens lys. Dagens lys og dagens lys, fru Blom – det var vel helst mørkt, dunkel belysning og seint når The Dream møtte folket!

De fire hadde alle et ønske om å ta musikken videre til nye steder og fri-rock, psychedelia og Jimi Hendrix var klare inspirasjonskilder for hva som skulle bli "Get Dreamy", innspilt og produsert av en annen legende, Svein Erik Børja, i Stockholm i juli 1967. Bandet hadde ambisjoner om verdensherredømme og Stormoen var tydelig på at om ikke verden var erobra i løpet av et års tid, så ville bandet legge ned. Det skjedde også – nedlegginga altså – først slutta Stormoen, så Karlsen og seinere gikk Rypdal videre med "Bleak House", men det er ei annen historie. Om jeg ikke har misforstått, kommer også den innspillinga ut på nytt på samme selskap som nå har gitt ut "Get Dreamy" remastre fra originaltapen.

Det er vel å ta hardt i å påstå at alle vokalprestasjonene her hører hjemme i verdenstoppen, men det musikalske uttrykket, låtene og de solistiske utfluktene til Reim og ikke minst Rypdal, er av typen som har lagt grunnlaget for det som har skjedd i norsk, og til dels internasjonal, musikk seinere. Den svenske, med sterke norske aner, gitaristen Reine Fiske, som er en ihuga Rypdal-tilhenger, har skrevet en innsiktsfull covertekst og satt hele innspillinga inn i en korrekt historisk kontekst.

Jeg har vært så heldig å få følge store deler av Rypdals karriere. The Dream-epoken, som var over allerede i 1969 etter at Jon Christensen og Jan Garbarek hadde vært med mot slutten, var en viktig del av starten på denne meget innholdsrike og spennende karriera og det er intet mindre enn stor stas å gjenoppleve både bandet, uttrykket og ikke minst det heftige gitarspillet til Rypdal nok en gang.

PS Dessuten mener jeg at Trump bør avsettes så snart som mulig.

The Dream

Get Dreamy

Round 2/Big Dipper/Jansen Plateproduksjon/Musikkoperatørene

2 kommentarer
  1. Tilbaketråkk: pk biology
  2. Tilbaketråkk: human xenograft models

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg