Cuba+Norge=Sant

Den norske gitaristen og komponisten Gunnar Andreas Berg møtte den cubanske vokalisten Beatriz Márquez og vakker musikk oppstod. Veldig vakker.

Beatriz Márquez er intet mindre enn en legende på Cuba.

I 2008 tok den eminente, men alt for lite hørte gitaristen Gunnar Andreas Berg turen til Cuba for å skape musikk sammen med ensemblet Yorube Andabo. Siden musikk handler om møter, så var det kanskje ikke så overraskende at Berg møtte flere med de samme tilbøyeligheter som han sjøl. En av de han traff var den svært meritterte, hjemme på øya i alle fall, vokalisten Beatriz Márquez. De to skjønte raskt at de snakka samme "språk" og ideen om å gjøre noe sammen en gang i framtida blei født der og da.

Åra gikk, men ideen blei stadig bedre og kontakten blei opprettholdt. Márquez, som er født i 1952, har en voldsom standing på Cuba. Hun var vunnet masse priser og føler seg hjemme både i et jazz-uttrykk og i sjangre som har sine røtter på Cuba. Hun har gitt ut bøttevis av skiver under eget navn og det tar ikke mange takter å slå fast at vi har med en vokalist å gjøre med ei varm og omfangsrik stemme med masse autoritet.

Gunnar Andreas Berg har skrevet nydelig musikk til den cubanske lyrikken.

Gunnar Andreas Berg, med solid fartstid fra både Åge Aleksandersen, Ole Edvard Antonsen og Palle Mikkelborg, og med en tøff og uttrykksfull tone i gitaren som fra tid til annen kan minne om Carlos Santana, har skrevet elleve låter til dikt av den cubanske nasjonalskalden Nicolás Guillén. Det tar ikke lang tid før man skjønner at Berg har et voldsomt grep om det afro-cubanske tonespråket. Låtene er usedvanlig varme og retningssterke og kler Márquez´ stemme veldig bra.

Innspillinga er gjort både i Havana, med lokale stjernemusikanter, og på Orkanger, Norges svar på Havana kanskje før nypotetene blir tatt opp, og jeg er ikke reint lite imponert over hvor tett Gunnar Andreas Berg har kommet på dette latinske tonespråket.

Dette møtet har kommet høyst overraskende på meg. Beatriz Márquez er også et helt nytt bekjentskap, men kvalitetene til Berg er jeg for så vidt ikke overraska over. Det har han fortalt oss tydelig om mange ganger tidligere, men I dette universet kommer det likevel som en varm og hyggelig gledesspreder.

PS Dessuten mener jeg Trump bør avsettes snarest mulig.

Beatriz Márquez

Palma Sola

Bergland Productions/Muskkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg