Tøff sisu

Det kommer mye god musikk fra Finland – nå også på norsk plateselskap.

Gutta i OK:KO kan gjerne være ryggraden i fremtiden til finsk jazz.

Kvartetten OK:KO har ikke eksistert lenger enn siden 2015. Når vi kan fortelle at bandleder, trommeslager og komponist Okko Saastamoinen fortsatt kun er 22 år, så er ikke det merkelig. På den korte tida han har tilbrakt på Tellus, har han likevel makta en hel del og mitt første møte med Saastamoinen bekrefter umiddelbart at vi har med et spesielt talent å gjøre.

Saastamoinen har sine røtter i den finske folkemusikken, men etter at han begynte å studere ved det meget vel ansette Sibelius-akademiet, blei jazz en stadig viktigere del av uttrykket til Saastamoinen. For å finne fram til et fundament for å "fortelle" hvem han er, inviterte Saastamoinen med seg tre andre unge, særdeles lovende musikanter: pianisten Toomas Keski-Säntti, bassisten Mikael Saastamoinen og saksofonisten Jarno Tikka.

De som rekker opp handa rundt om i kongeriket og påstår at de kjenner godt til disse fire, har jeg faktisk mistenkt for å lyve. Om de ikke er debutanter, er det ikke langt unna, men de har allerede rukket å vinne Young Nordic Jazz Comets-konkurransen der de også sikra seg publikumsprisen. I fjor høst blei de også nominert til We Jazz Rising Star-utmerkelsen i Helsingfors.

Årsaken til oppmerksomheten er at OK:KO bringer til torgs frisk og original jazzmusikk anno 2016/17 med solide røtter tilbake til det "akustiske 60- og 70-tallet". Dette er på alle vis et band som tar for seg Saastamoinens fem låter med en gnist og virtuositet som forteller oss at finsk jazz´ sin framtid er i de tryggeste hender. Det er moderne, det er melodisk, det er livsbejaende, det er kompromissløst – det er enkelt og greit tøff og heftig jazzmusikk.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

OK:KO

Land E.

AMP Music & Records/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg