Åpne landskap

Helt siden sin tid i kultbandet Henry Cow har gitaristen Fred Frith vært noe helt for seg sjøl. Det er han fortsatt – nå sammen med den sveitsiske saksofonisten og bassklarinettisten Hans Koch.

Hans Koch og Fred Frith under innspillinga i Sveits i fjor.

Det er bare én ting som er sikkert når Fred Frith (68) melder seg til tjeneste – musikken blir garantert forskjellig fra sist han møtte opp. Siden han la lista med avantrockgruppene Henry Cow og Art Bears på 70-tallet, har Frith ufortrødent fortsatt sin vandring langs egne stier: han har aldri latt seg sette i bås og han har vært og er utstyrt med en ustoppelig nysgjerrighet som gjør det like spennende hver gang å åpne de musikalske pakkene han gir oss.

Frith har samarbeida med andre storheter som Robert Wyatt, Brian Eno, John Zorn og Bill Laswell og det eneste alle prosjektene har felles, slik jeg opplever det i alle fall, er at absolutt intet er avtalt på forhånd.

Frith, som vi har møtt både på Kongsberg- og Molde-festivalene, er professor ved Mills College i California, er stadig på reisefot og sjøl om han har gjort amerikaner av seg, er han mye i Europa på jobb. I april i fjor var han i Basel i Sveits og møtte sopran- og tenorsaksofonisten, bassklarinettiisten og spytteren (!) Hans Koch. Frith spilte, som vanlig, i tillegg til gitar på små ting (!) etter prinsippet man tager hva man haver eller finner.

De to sjelsfrendene har laga sju "låter" langt bortenfor all melodikk og rytmikk. Her er det bare å glemme alle konvensjoner og åpne alle sanser og sluser og la seg rive med. Dette er uroriginal musikk skapt av musikanter som ikke nekter seg noenting – de vil søke, finne og utfordre både seg sjøl og oss.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes snarest mulig.

Fred Frith – Hans Koch

You Are Here

Intakt Records/MusikkLosen

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg