Vi snakker klasse!

Den dansk/svensk/norsk/engelske-trioen Phronesis hører hjemme i verdenstoppen. Samarbeidet med et av klodens bedre storband rokker ikke ved det.

Ivo Neame, Anton Eger og Jasper Høiby – Phronesis – trio i ultraklassen.

Trioen Phronesis, leda av danske Jasper Høiby og med svensk-norske Anton Eger på trommer og engelske Ivo Neame på piano, har i løpet av de siste ti åra med stadig større tydelighet fortalt verden at de hører hjemme på pallen når det gjelder originale pianotrioer. Med sin individuelle og kollektive virtuositet og originalitet har de bergtatt publikum både i Europa, Marokko, Brasil, Australia og Nord-Amerika.

Phronesis har utstrålt en energi og en kraft som har gitt trioen en særstilling og den bortimot telepatiske kommunikasjonen de tre etterhvert har utvikla, finnes det knapt maken til hvor man enn leiter i den akustiske jazzverdenen. Både Høiby og Neame holder enormt høyt nivå, men jeg tillater meg likevel å nevne norskfødte, han har til og med spilt trommer i HM Kongens Garde et år, men svenskoppvokste Anton Eger spesielt. Vi har møtt han i en rekke sammenhenger de seineste åra, blant annet sammen med Marius Neset, og mer teknisk ekvilibristisk, men samtidig musikalsk trommeslager tror jeg ikke finnes på Tellus i alle fall.

Phronesis omringa av Frankfurt Radio Big Band.

Foto: Dave Stapleton

I forbindelse med trioens tiårsjubileum, ønska bandet å gjøre noe spesielt. Etter seks "straighte" trioalbum, gikk veien videre til bandets mest ambisiøse satsing. De tok kontakt med en av sin store inspiratorer, saksofonisten, arrangøren og dirigenten Julian Argüelles, med spørsmål om han kunne tenke seg å arre ti låter fra bandets katalog. Argüelles var ikke vanskelig å be og i september i fjor inntok Phronesis og Argüelles Frankfurt am Main der Frankfurt Big Band, eller hr-Bigband, venta.

Nevnte storband, med norske Christian Jaksjø på trombone og som basstrompetsolist på et spor, er et av Europas ledende storband og de har tydeligvis skjønt intensjonen til både Phronesis og Argüelles. Alt låter som om storbandet har spilt dette stoffet "alltid" og herrene Eger, Høiby og Neame føler seg tydeligvis hjemme og vel så det i denne settingen.

"The Behemoth" er nok en bekreftelse på at Phronesis, som om det skulle trenges, er et kollektiv helt der oppe. Jeg har allerede begynt å glede meg til til de de ti neste årene.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Phronesis

The Behemoth

Edition Records/Border Music Norway

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg