Kurt goes pop

Kurt Rosenwinkel er utvilsomt en av jazzverdenens aller mest spennende gitarister. Her tar han en solid avstikker og vi møter han i et slags brasiliansk pop-rock landskap.

Kurt Rosenwinkel både med gitar og mikrofon.

Knut Rosenwinkel (46) fra Philadelphia gjorde som så mange andre talentfulle og ambisiøse jazzmusikanter. De tok turen til Berklee i Boston for å studere, men før han hadde fullført studiene gjorde han som sin "forgjenger" Pat Metheny og blei med i bandet til sin lærer, Gary Burton. Seinere har Rosenwinkel vær en viktig bidragsyter i bandene til blant andre Joe Henderson, Paul Motian og Brian Blade. Han har fortsatt som sidemann til en viss grad seinere også, men det er som bandleder vi stadig oftere har opplevd han. Det er fullt forståelig også – Rosenwinkel er nemlig en av de viktigste stemmene i moderne jazz – i følge Eric Clapton er han et geni. Når Clapton snakker om gitarister er det all grunn til å lytte.

De seineste åra har Rosenwinkel vært bosatt i Berlin der han underviser ved Hochschule für Musik Hanns Eisler. Han har likevel langt i fra lagt den skapende karriera på hylla og endelig har han også fått realisert en drøm han har båret på rundt ti år. Det har seg nemlig slik at Rosenwinkel alltid har vært fascinert av både brasiliansk musikk, pop og rock og med "Caipi" har han fått forent alt dette.

Bortsett fra noen av tekstene, har Rosenwinkel skrevet alt av både musikk og tekst på disse elleve låtene. Han spiller også de fleste instrumentene og han synger. Han er kanskje ikke min favorittsanger på kloden, men han synger helt OK og at dette er musikk og et uttrykk han har kommet under huden på, hersker det ingen tvil om. Rosenwinkel har også fått utmerket brasiliansk assistanse fra blant andre vokalistene Amanda Brecker, jo da hun er datter av Randy Brecker og Eliane Elias, og Pedro Martins. Når så sjølveste Slowhand, Eric Clapton, bidrar på ei låt og tenorsaksofonist Mark Turner gjør det samme på flere spor, så er det ikke så mye å utsette på tonefølget akkurat.

Har Kurt Rosenwinkel flagga ut og forlatt jazzen? Langt i fra – vi får så avgjort stifte bekjentskap med hans umiskjennelige gitarspill her også, men samtidig viser han altså fram ei hittil ukjent side av seg sjøl. Flott og ikke minst overraskende er det.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes snarest mulig.

Kurt Rosenwinkel

Caipi

Heartcore Records/Razdaz Records/Warner Music

2 kommentarer
  1. Tilbaketråkk: noosa electrician

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg