Fakta fan

Vi har alle benytta påska på hvert vårt vis – jeg har lest boka om 3740 morsomme og tildels høyst overraskende fakta.

Stephen Fry har leda programmet QI på BBC der de har gravd opp minst 3740 forbausende fakta.

"Fakta er for tanken det mat er for kroppen", skrev Edmund Burke en gang mellom 1729 og 1797. Det er fakta – i 1797 tok nemlig Burke kvelden. Etter å tilbrakt ganske mange timer med fakta de siste dagene, det ene mer forunderlig og utrolig enn det andre, er det hevet over tvil at Burke har rett.

Bakgrunnen for denne boka, som er basert på tre bøker på engelsk, er altså den meget populære TV-serien QI der legenden Stephen Fry presenterte det ene faktum mer oppsiktsvekkende enn det andre og skapte strålende infotainment av det.

Nå skal det med en gang slås fast at de engelske titlene på moderbøkene, "Facts to Blow Your Socks Off", "Facts to Make Your Jaw Drop" og "Facts to Knock You Sideways", slår den norske tittelen ned i støvlene, men oversettelsene holder uansett godt mål.

Researchherrene John Lloyd, John Mitchinson og James Harkin – som har lagt det meste til rette for Stephen Fry – har gjort en formidabel jobb og samla 3740 fakta fra alle verdens hjørner og fremstiller den på en enkel og lettfattelig måte. Noen er for "engelske" og burde vært luka ut av den norske redaksjonen.

Her kunne det sjølsagt vært nevnt eksempler i bøttevis, men jeg nøyer meg med noen og overlater resten til faktasøkende og quizglade mennesker:

Visste du at en appelsin er et bær, men at et jordbær ikke er det? Da tipper jeg at du blir overraska over at Vatikanstaten har den høyeste kriminalraten i verden også og at den lengste bakrusen i medisinsk litteratur varte i fire uker! Den tilhørte en 37 år gammel mann fra Glasgow!!!!! Og slik går det unna: Oscar Hammerstein 2. er den eneste Oscar som noensinne har vunnet en Oscar. De prøver seg også med at Kong Olav gjerne benytta seg av offentlige transportmiddel. Vi her på berget veit bakgrunnen for det og veit samtidig at det er en sannhet med visse modifikasjoner.

Uansett har dette blitt ei underholdende og lærerik bok som absolutt anbefales og vi avslutter like godt med at Einsteins siste ord ble sagt på tysk til en sykepleier som ikke snakket tysk og som dermed er tapt for alltid. Einsteins siste ord altså!

John Lloyd, John Mitchinson & James Harkin

3740 forbausende fakta

Font Forlag

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg