Nytt og heftig

De som kjenner til den portugisiske trioen Alförjs har jeg en mistanke om er i mindretall her nord i alle fall. De som vil sjekke ut noe helt for seg sjøl har derimot muligheten her og nå.

Alförjs byr på tøffe saker.

Først noen ord om det portugisiske selskapet Clean Feed Records som står bak denne utgivelsen: det er enkelt og greit et av de mest spennende og interessante selskapene som finnes rundt om på kloden i dag. Pedro Costa heter sjefen, som for sikkerhets skyld er gift med ei norsk jente, men det er neppe årsaken til at han har valgt å gi ut mye musikk med norske musikanter. Med musikken som bevis er det så avgjort kvaliteten som er avgjørende. Costa kaster sitt nett vidt og bredt og han gir ut musikk med en "intensitet" – altså mengde – som ingen andre selskap jeg kjenner til og kvaliteten er som oftest svært høy.

Hvor musikken eller musikantene kommer fra, er ikke så viktig for Costa. Det viktigste er at den har noe å melde, men han har nok neppe noe mot at den kommer fra sitt eget hjemland heller. Trioen Alförjs er et utmerket eksempel på det.

Trioen består av bassisten Bernardo Álvares, Mestre André på tenorsaksofon, elektronikk, perkusjon og mbira – begge bruker også stemma uten jeg vil kalle det sang – og trommeslageren og perkusjonisten Raphael Soares. Alle totalt ukjente for meg, men den knappe halvtimen dette andre albumet til trioen består av, forteller oss at det skjer noe helt eget også sørvest i Europa når det gjelder ny og moderne jazzmusikk.

Inspirasjonskilder som musikken til Baka-pygmeer, krautrockbandet Can, John Coltrane og kollektivet Hawkwind nevner de sjøl og da er det ikke vanskelig å fatte at her er det musikanter som er på leiting etter noe eget. Når de så legger til at anskuelser er ritualistisk, neo-primitivistisk og retrofuturistisk – spør ikke meg hva alt dette betyr – så er det bare å legge sammen at de som ute etter musikk med noe helt eget, kan begynne å leite her.

PS Dessuten mener jeg Trump bør avsettes snarest mulig.

Alförjs

Demons 1

Clean Feed Records/cleanfeed-records.com

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg