Ekte saker

Den svenske pianisten Alf Häggkvist har kommet seint, men veldig godt.

Alf Häggkvist har all grunn til å smile. Vi også.

Det er bare vel to år siden jeg støtte på Alf Häggkvist for første gang. Da ga han oss trioskiva "Fog" og fortalte umiddelbart at det både var synd og skam at våre veier ikke hadde kryssa hverandre tidligere. Det at det endelig blei et møte skal Odd Gjelsnes og hans Losen Records ha mye, eller rettere sagt alt, av æren for. Gjelsnes er nemlig utstyrt med store, åpne og søkende ører og hadde funnet frem til Häggkvist og så heldigvis ingen grunn til ikke å gi ut hans musikk.

Alf Häggkvist kommer fra Nord-Sverige, men har vært bosatt i Stockholm i lengre tid. Der har han jobba med en rekke av en broderfolkets mer navngjetne musikanter samt flere fra Utlandet også. Det viste seg raskt at den godt voksne Häggkvist hadde mye å fare med på egen hånd også og nå er det altså klart for møte nummer to – kun med Häggkvist og hans flygel.

I september i fjor var Häggkvist i studio i Stockholm – nærmere bestemt i Rissnekyrkan. Det var en duoinnspilling som stod på programmet, men lediggang er jo som kjent roten til alt ondt. Ventetida måtte brukes fornuftig og Häggkvist satte like godt i gang å spille inn en del solomateriale.

Det har ført til knappe 44 minutter med ei herlig blanding av standardlåter, "Stella by Starlight", "There Is No Greater Love", "Autumn Leaves" og tittellåta "Blue Serge" av Mercer Ellington, to egenkomposisjoner og to frie utflukter. Häggkvist har ingen problemer med å vedkjenne seg innflytelse fra giganter som Bill Evans, Keith Jarrett og John Taylor og på de spontant unnfanga låtene synes jeg også å merke at Paul Bley har spilt ei rolle i Häggkvists liv.

Det er en ro, en modenhet og en klangrikdom i uttrykket til Alf Häggkvist som gjør at det er herlig å tilbringe tid sammen med han og musikken hans. Han kommer fra bebopens tonespråk, men har samtidig fått med seg det meste som har skjedd siden. Til sammen har det blitt ærlig og personlig pianojazz.

PS Dessuten mener jeg at Trump bør avsettes så snart som mulig.

Alf Häggkvist

Blue Serge

Losen Records/MusikkLosen

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg