Fingeravtrykket

Agnes Hvizdalek fra Østerrike har gjort nordmann av seg. Det skal vi være veldig fornøyd med.

Agnes Hvizdalek går helt egne veier.

Foto: Lisi Charwat

De kommer fra store deler av verden for å studere jazz og improvisasjon i Norge. Det forteller en hel del om ryktet og kvaliteten på både norske utdanningsinstitusjoner og det som blir skapt av unik musikk her til lands. 30 år unge Agnes Hvizdalek har altså tilbrakt de siste åtte åra her blant oss og mitt første møte med henne forteller oss om en artist som både tør og kan gå egne – fullstendig egne veier.

Vi møter en forsker som vil utfordre den menneskelige stemma og ta den til steder den aldri har vært før. Hvilke muligheter finnes og hva er jeg i stand til å gjøre med det jeg har fått utdelt og utvikla?

Jeg vet ikke om Hvizdalek kom til Norge på grunn av Sidsel Endresen eller om hun har studert med vår ener når det gjelder å gå nye veier angående stemmebruk. Uansett så virker det som om Hvizdalek har mange av de samme idealene når det gjelder å gå egne veier og definitivt ikke kompromisse på noe som helst slags vis.

De godt og vel 47 minuttene hun tar oss med på er en slags kulminasjon av hva Hvizdalek har holdt på når det gjelder eksperimentell musikk og forskning i de lydlige mulighetene den menneskelige stemma – i alle fall hennes egen – har. Sommeren 2016 befant hun seg i São Paulo i Brasil og det er der denne innspillinga er gjort. I bunnen av ei 60 meter høy pipe på en gammel fabrikk stod hun og den helt spesielle akustikken, sammen med bystøy og andre bakgrunnslyder som radio og helikoptre som flyr over, har ført til ei lydreise ingen har opplevd tidligere.

Her får vi alt fra intim pust og enkle klikk til kraftfulle overtoner og mye annet tilhørende som gjør det vokale uttrykket til Agnes Hvizdalek, som nå også har blitt femte hjul på vogna i bandet Nakama, til noe helt spesielt. Dette er så langt unna tradisjonell rytmikk og melodikk som vel tenkelig – Agnes Hvizdalek har ønske om å utfordre både seg sjøl og oss på et helt annet vis. Det har hun lykkes med på alle mulige måter.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Agnes Hvizdalek

Index

Nakama Records/digerdistro.no

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg