Framtida er her

Megalodon Collective har vært, er og kommer til å bli værende noe av det tøffeste som finnes av ung, moderne jazz.

Megalodon Collective i herlig driv. For et band!

Foto: Thor Egil Leirtrø

Med utgangspunkt som Leirsund ved Lillestrøm, Lund, Malmö og Simrishamn i Sverige, Evje ved Kristiansand og Brattvåg og Ålesund på Sunnmøre, ligger det kanskje ikke i korta at det skal bli et kollektiv ut av det som er noe av det mest spennende og sprudlende som har dukka opp i nordisk jazz det siste tiåret. Nå er det altså slik at det er et faktum og jazzlinja i Trondheim, der alle har blitt rista sammen, skal ha mye av æra for det.

I 2015 blei vi for alvor oppmerksom på dette sjuhodede trollet. Da kom debutalbumet "Megalodon" og jeg slo fast at både bandet og enkeltmedlemmene lett kunne komme til å sette sitt preg på norsk jazz i tiåra som lå på lur. Tida siden 2015 har bare bekrefta dette og i fjor vant Megalodon Collective den meget ettertrakta Jazzintro-prisen. En av "premiene" var muligheten til å spille inn nok ei skive og her foreligger den.

Med oppfølgeren "Animals" har MC tatt turen over til Jens Christian Bugge Wesseltofts selskap Jazzland Recordings. Det er nok et kvalitetsstempel – der gis det ut kun kvalitetsmusikk og musikk som peker fremover. "Animals" passer ypperlig inn uansett hvilke krav som settes til musikken.

Trollet, som består av trommeslagerne Henrik Lødøen og Andreas Skår Winther, saksofonistene Martin Myhre Olsen, Karl Hjalmar Nyberg og Petter Kraft, gitaristen Karl Bjorå og bassisten Aaron Mandelmann, gir oss musikk skrevet av alle bortsett fra Skår Winther. Det betyr at vi blir bydd hele spekteret fra det stille og reflekterende, via det utadvendte og lettoppfattelige til det urheftige. Solistisk holder alle skyhøyt nivå allerede og kollektivet låter noe så inni granskauen tøft, empatisk og tett. Dette er sju herrer som drar lasset veldig sammen og låter som Megalodon Colective – og ikke noe annet.

Megalodon Collective var bra i 2015, de var glitrende i Molde i fjor og nå låter det framifrå. Hvor skal dette ende? Verdensherredømme?

PS Dessuten mener jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Megalodon Collective

Animals

Jazzland Recordings/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg