New York sisu

For svært mange unge jazzmusikere er New York drømmen. Olli Hirvonen har realisert den og han har definitivt noe der å gjøre.

Olli Hirvonen kan gjerne begynne å smile.

Til tross for at gitaristen, komponisten og bandlederen Olli Hirvonen bare er 27 år, har han allerede gjort seg sterkt bemerka. Hirvonen tok turen over fjorden for seks år siden for å studere ved prestisjetunge Manhattan School of Music og siden har han blitt værende i The Big Apple. Hirvonen hevder sjøl at han har ønska å bosette seg og jobbe i New York helt siden han begynte å ta jazz alvorlig. Konkurransen er hardere der enn noe annet sted på kloden, men med Hirvonens talent på alle områder har han alle forutsetninger for å make it there.

På mange vis har han fulgt i løypa etter vår egen Lage Lund som forlot steinrøysa like etter videregående og siden blitt dere værende – med suksess. Hirvonen befinner seg i samme klasse og vant allerede i 2011 prisen som årets artist under Porifestivalen og en liknende utmerkelse kom også hans vei fra Finlandia Foundation National i 2014/15. Hans debutplate, "Detachment", kom også til verden i 2014.

I fjor vant vår mann The Socar Montreux Jazz Electric Guitar competition og jurysjef, en viss John McLaughlin, hevda følgende: "He´s great! He´s a big talent. He has a natural talent". Med en slik "CV" er det sjølsagt all mulig grunn til å slå opp ørene.

Hirvonen er en meget langt framskreden tekniker med masse musikalitet og personlighet på plass. Det er lett å høre at han kommer fra rock og metall og han har hatt med seg det energiske derfra. Hans finske bakgrunn er det absolutt mulig å få øre på også, men aller mest er det et heftig amerikansk jazzuttrykk med røtter i både det elektriske og akustiske som preger Hirvonens musikk mest.

Innspillinga er gjort i New York og han har med seg musikanter han har truffet via studier eller ute på jobb som trommeslageren Nathan Ellman-Bell, bassisten Marty Kenney og pianisten – både akustisk og elektrisk – Luke Marantz. Frontrekka bekles av to meget uttrykksfulle og erfarne herrer: trompeteren Adam O´Farrill og tenorsaksofonisten Walter Smith III. Tilsammen blir det en heftig og hardtsvingende sekstett.

Olli Hirvonen er et helt nytt bekjentskap for meg. Han har alt i seg til å bli værende i hetluften i mange tiår framover.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Olli Hirvonen

New Helsinki

Edition Records/Border Music Norway

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg