Dronninga i 80

Her til lands fyller én konge og to dronninger 80 i år. I dag er det Karin Krog som runder og denne fantastiske samlinga bekrefter hvilken gigant vi har hatt og fortsatt har blant oss.

Dronning Karin – en av de største gjennom alle tider.

I rundt 60 år har Karin Krog vært en usedvanlig sentral skikkelse i norsk og internasjonal jazz. Når hun nå i dag runder 80, noe som nesten er utrolig basert på hennes tilstedeværelse, kreativitet og voldsomme energi, så er det med ærefrykt vi gratulerer med dagen og kan fortelle at mer spektakulær og flott samling med hennes musikk ikke kunne være mulig å ønske seg.

Karin Krog har vært en svært så produktiv musikant helte siden hun platedebuterte under eget navn i 1964. Underveis har hun også vært klok og sikra seg rettighetene til sin egne innspillinger og hun starta sitt eget plateselskap, Meantime Records, for flere år siden der hun har fortsatt å gi ut både eldre produksjoner og nye innspillinger.

Med denne samlinga, som faktisk er den fjerde og i mine ører den beste og mest omfattende, får vi møte hele Krog. De seks CD-ene, som er satt sammen av Krog sjøl, hennes datter Tine Bergh og hennes partner på alle slags vis, John Surman, består tematisk og musikalsk av nesten alt Krog har bedrevet. Noe er utelatt av forskjellige grunner, blant annet musikk fra "Joy" sammen med blant andre Arild Andersen og Jan Garbarek, men det er mer enn nok å hygge seg med her uansett.

De seks platene her henter musikk fra hennes mange duosamarbeid, ei skive med blues, ei med storband – med mitt høydepunkt underveis, nemlig en tidligere uutgitt vokalduett med trompeteren Clark Terry der Krog får bortimot latterkrampe underveis, eksperimentelle saker, en med blanding av det meste og til slutt ei skive med standardlåter og nogo attåt.

Karin Krogs enorme diskografi og ditto bredde forteller oss hvilken fantastisk betydning hun har hatt og fortsatt har for alle som har kommet etter henne. Boksen er også utstyrt med masse flotte historiske bilder, en pedagogisk og innsiktsfull tekst av den engelske journalisten Duncan Heining og små kommentarer fra Krog sjøl til hvert enkelt kutt.

Jeg gratulerer med dagen og stiller meg i rekka av nesegruse beundrere.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Karin Krog

The Many Faces of Karin Krog Recordings 1967-2017

Meantime Records/Odin/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg