Velkommen til Birdland!

Pianisten Richie Beirach og fiolinisten Gregor Huebner har satt hverandre stevne på sjølvaste Birdland i New York. Det forplikter og de leverer.

Richie Beirach og Gregor Huebner feirer både det ene og det andre sammen.

Den amerikanske pianisten Richie Beirach og den tyske fiolinisten Gregor Huebner har mye til felles. De har blant spilt sammen i 20 år og den 23. mai fyller de også år – Beirach blir 70 mens den New York-bosatte tyskeren blir 50. Alt dette markerer de med å gi oss et livealbum fra den berømte jazzklubben Birdland midt på Manhattan – den fjerde de har gjort sammen siden 2000.

De tre første har vært hyllester av klassiske storheter: Bartók, Federico Mompou og Monteverdi. Det sier jo en hel del om hvilke fellesnevnere de to har: de henter begge solid med inspirasjon og kunnskap fra både den europeiske klassiske tradisjonen samt fra jazzens postbop-uttrykk.

Det bærer også dette møtet på Birdland klart uttrykk for. I løpet av de knapt 78 minuttene blir vi servert et repertoar med alt fra standardlåta "You Don´t Know What Love Is", til en felleskomposisjon som er en hyllest til Bartók, Bachs "Siciliana" og to originallåter til før festen blir avslutta med en heftig versjon av Coltranes "Transition".

Når bandet ellers består av Randy Brecker på trompet, Billy Hart på trommer og George Mraz på bass, så skal det ikke mye til for den oppvakte å skjønne at alle forutsetninger er tilstede for at dette har blitt et møte i ganske sjeldne musikalske grenseland som har det meste i seg for å lykkes.

Huebner er den minst kjente, men forteller meg raskt at han er en modernistisk jazzfiolinist av meget solid kaliber. Beirach, med fartstid både fra Stan Getz og Chet Baker og ikke minst med Dave Liebman i en årrekke, er en meget underkjent pianist i mine ører. Han er alt for lite hørt og brukt og han imponerer med sin allsidighet og unike tilnærmingsmåte hver gang han hilser på.

Denne innspillinga er gjort i løpet av to kvelder i slutten av august 2012. Den har altså ligget til marinering i nesten fem år. Den har den tålt på alle mulige slags vis – dette er nemlig totalt tidløs musikk.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Richie Beirach & Gregor Huebner

Live at Birdland New York

ACT/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg