Hvilken jakt!

Dagens Næringsliv-journalistene Eskil Engdal og Kjetil Sæter har skrevet en dokumentarroman som gjør at man nesten blir sittende med åpen munn fra første til siste side.

Kjetil Sæter og Eskil Engdal lar seg ikke stoppe – heldigvis.

Eskil Engdal og Kjetil Sæter har gjennom flere år vist oss at de tilhører landets elitedivisjon som journalister. De har gang på gang, som oftest i Dagens Næringslivs spalter, avslørt og fortalt oss den ene historia mer utrolig enn den andre. Veldig ofte har de fulgt penga – der ligger det ofte noe begravd som verken tåler dagens lys eller som synes om dette lyset. Der har disse to gjort en framifrå jobb, ofte i en verden vi nesten ikke ante fantes.

Høsten 2015 skrev de to en sak i DN som fikk stor oppmerksomhet og som blei en av avisens mest leste saker det året. Den dreide seg om Sea Shepherds jakt på piratfiskebåten Thunder og de to journalistenes jakt på skipets eier i den spanske regionen Galicia. Saken, og jakten, utvikla seg videre og heldigvis har de to på ingen måte sluppet taket og de de gir oss her er ei fortelling så dramatisk, så riktig – virker det som – og så utrolig at det nesten ikke er til å tro. Den er nok et eksempel på at virkeligheten overgår fantasien. Den er også nok et eksempel på at grådighet og jakten på penger og makt ikke kjenner noen grenser.

Thunder mens den fortsatt blei jakta på.

Saken handler om organisert og kriminell rovfiske etter såkalt tannfisk i Sørishavet. Dette er big business og det er ikke uten grunn dette kalles jakten på det hvite gullet. Fortjenestepotensialet er enormt – vi snakke om milliarder – og mange har tjent seg søkkrike på denne kriminelle virksomheten.

Miljøorganisasjonen med det tvilsomme ryktet, Sea Shepherd, hadde vært i hælene på flere av båtene i lengre tid. Spesielt den unge svenske skipperen Peter Hammarstedt ombord på Bob Barker hadde bestemt seg for at dette skulle lykkes og Thunder, bygd i Ulsteinvik på Sunnmøre, var etterhvert det store målet. Thunder blei funnet, Hammarstedt & Co la seg etter og "plaga" Thunder i flere måneder før det hele fikk en dramatisk slutt utenfor Afrikas vestkyst.

Jeg lar det stå slik, for jeg oppfordrer alle å lese "Jakten på Thunder". Det er en dramatisk dokumentar med mange av kriminalromanens kvaliteter ved seg også. Engdal og Sæter har reist mye og langt for å følge spora og eventuelt få de mest sentrale personene i tale. Det har de ofte lykkes med – de har nemlig ikke gitt seg slik det er med de beste journalistene. Så har de da også fått fram ei dramatisk, stygg og realistisk historie – ei historie som overgår det meste av det man kan forestille seg.

Eskil Engdal og Kjetil Sæter

Jakten på Thunder

Vigmostad og Bjørke

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg