Folk fra Bærum

Det er vel nesten naturstridig, men fra Bærum kommer tre unge "spillemenn" og tar livet av enda flere forestillinger.

Vrang byr på mye hygge.

Naturstridig? Når vi veit at legenden, idealisten og inspiratoren Hallvard Kvåle, opprinnelig fra Voss, bodde sin siste 40 år i Bærumsbygda, så er ikke forklaringa så langt unna likevel. Han satte i gang et ungdomsprosjekt under navnet Bærum Spelemannslag og, som Knut Reiersrud skriver i omslagsheftet, så finnes det ikke morsommere navn i bandverdenen noe sted. Det går liksom ikke i hop, Bærum og Spelemannslag, bare smak på det, men det gjør det likevel og det på grunn av Hallvard Kvåle.

Kvåle greide å frambringe dugandes felespillere fra usedvanlig urbane strøk og mange har nådd opp i A-klassen som Reiersrud forteller meg at det heter på kappleiksspråket. Valkyrien er et framifrå eksempel på hva som kom ut av det urbane spelemannslaget.

Jon Hjellum Brodal, Tuva Færden og Maja Gravermoen Toresen er alle i slutten av 20-åra og er det ferskeste eksemplet på hva dette livgivende arbeidet har ført til. For 10 år siden tok Kvåle de unge felespillerne med på tur til Island. Han foreslo at de tre kunne ha et innslag på en konsert der vest. Resultatet var at trioen Vrang blei født og etter ei spennende musikalsk reise, får vi nå være med på trioens debutalbum.

Som de sjøl sier så har de forska, knadd og elta sine musikalske uttrykk til en helhet – en helhet de har all grunn til å være fornøyd med. De har tatt med seg elementer fra folkemusikk både øst, vest og nord i verden og utstyrt med feler, hardingfeler, lyre, mandolin, litt perkusjon samt at alle synger på noen av spora, så har de skapt folkemusikk full av tradisjon samtidig som de har åpna den opp for ei ny tid.

Produsent Tellef Kvifte har vært med å skape et helhetlig og vakkert lydbilde og på noen av spora har de også fått assistanse av Jens Linell på perkusjon og Anders Löfberg på cello. Vrang er så definitivt på god vei mot noe helt eget og det skal bli veldig spennende å høre hvor de er hen ved neste korsvei.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Vrang

Sæter Soul

Kirkelig Kulturverksted/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg