Vakkert fra sør

Med ujevne mellomrom dukker han opp og imponerer like mye hver gang. Vi snakker om gitaristen, komponisten og bandlederen Øyvind Nypan.

Øyvind Nypan har mye vakkert å melde.

Jeg blei først oppmerksom på Øyvind Nypan (45) i forbindelse med hans debutalbum "Elements" i 2010. Siden har han gitt oss "Republique" og "Directions" der både norske, franske og amerikanske musikanter, blant andre Miles Davis-saksofonisten Rick Margitza, har bidratt. Trønderen Nypan er nå bosatt og virker som både utøvende musiker og pedagog i Kristiansand, men har tidligere vært hjemmeværende i Paris en lang periode. Det kan muligens grunnen til at Nypan har passert under radaren alt for lenge – musikalske grunner finnes definitivt ikke.

"Stereotomic" er resultatet av én dags øvelse med én påfølgende dag i studio med en live session uten overdubbing av noe slag. What you hear is what you get!

Sammen med den svenske bassisten Egil Kalman, pianisten Bernt Moen og trommeslageren Ole Mofjell, samla Nypan seg rundt åtte originalkomposisjoner av sjefen. Det har ført til ei herlig og spontan musikalsk reise der de fire lytter og hygger seg big time og skaper groovy Jazzmusikk med stor J. Nypan er tydeligvis i stand til å skrive låter som fører til stemninger og spenninger alle de involverte stortrives med å utforske.

De knappe 45 minuttene består av mange høydepunkt, men for meg er de tre balladene der jeg finner aller mest substans – "Paris", som er Nypans tidligere hjemby, får en herlig hyllest.

De fire utmerkede herrene låter som om de har spilt dette stoffet lenge. Slik er det med lyttende og dyktige jazzmusikanter. Siden det blei spilt kun én dag før innspilling, er det jo å håpe at vil bli spilt mange ganger etter utgivelsen – land og strand rundt. Det fortjener både musikken og folket.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Nypan

Stereotomic

Losen Records/MusikkLosen

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg