Flott og overraskende debut

Sebastian Haugen-Markussen spiller bass i det utmerkede tradjazzbandet Magnolia Jazzband. Her debuterer han under eget navn og det med et helt annet musikalsk uttrykk.

Sebastian Haugen-Markussen er klar med et moderne, vakkert og melodisk visittkort.

Jeg har møtt på bassisten Sebastian Haugen-Markussen med ujevne mellomrom de seineste åra og visste vel egentlig at det lå en modernist godt gjemt der inne. Likevel lurte jeg på om han hadde "konvertert" til tradjazzen da jeg hørte han med det utmerkete Magnolia Jazzband for ikke lenge siden. Det viste seg heldigvis at det ene ikke utelukket det andre. Debuten under eget navn forteller oss nemlig at vi også har med en strålende bassist, komponist og bandleder innen den moderne, melodiske gata å gjøre.

Haugen-Markussen (34) jobber med blant andre Guro von Germeten og Anja Skybakmoen i tillegg til Magnolia Jazzband. Det i seg sjøl vitner om en enorm bredde i hans musikalske tilnærming og med sin utdannelse fra Norges Musikkhøgskole under mesterbassist Bjørn Kjellemyr, har han åpenbart sugd til seg informasjon og musikalske impulser fra en rekke moderne kilder.

Med de åtte komposisjonene på "Skarvesteinen" – den Oslo fødte- og oppvokste Haugen-Markussen er sterkt knytta til familerøttene i Nord-Norge, nærmere bestemt på Andøya i Vesterålen og alle låttitlene er henta derfra – forteller han oss om en fascinasjon for og kunnskap om den moderne, melodiske og vakre nordiske jazztradisjonen og han legger på ingen måte skjul på at Jan Garbarek, Arve Henriksen og Mats Eilertsen har vært lytta mye til. Når så bassgiganten og trendsetteren Charlie Haden hører med blant kildene, så mer enn aner vi hvor det bærer hen både musikalsk og uttrykksmessig.

Haugen-Markussen har alliert seg med et ungt kremlag bestående av tenorsaksofonisten Anders Lønne Grønseth, vibrafonisten Anders Kregnes Hansen – et nytt og spennende navn for meg, pianisten Kjetil Jerve, trommeslageren Tore Sandbakken og gitaristen – også på pedal steel – David Aleksander Sjølie. Alle stortrives i sjefens vakre musikalske verden og bidrar både som kollektiv og som solister til at dette har blitt en herlig, vakker og overraskende debut.

Det er tøft og uvanlig med en slik enorm musikalsk bredde som Sebastian Haugen-Markussen viser oss. Velkommen skal det og han være.

PS Dessuten mener jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Sebastian Haugen-Markussen

Skarvesteinen

MJB/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg