Fortsatt forelska!

Jeg brøt sammen og tilsto for to år siden da Anneli Drecker ga oss "Rocks & Straws" at jeg var forelska – i stemma og uttrykket hennes, må vite. Det er jeg fortsatt etter at oppfølgeren "Revelation for Personal Use" har landa.

Anneli Drecker – førr ei dame, for ei stemme, for et uttrykk!

Jeg har for så vidt alltid vært fascinert av Anneli Dreckers måte å synge på, måte å formidle et budskap på. Jeg sperra ørene ekstra opp rundt samarbeidet hun hadde med Jon Balke og Ketil Bjørnstad og da "Rocks & Straws" kom i 2015 og jeg fikk anledning til å høre henne live i Stavanger i fjor under MaiJazz, var forholdet mellom oss avklart – det hadde fått evighetens perspektiv over seg.

Etter en lang turnéperiode, fant Drecker ei "ny" diktsamling bakerst i et gammelt skap – nok ei samling skrevet av den nord-norske poetgiganten Arvid Hanssen. Det var også hans tekster som var grunnlaget for "Rocks & Straws" og nok en gang fant Drecker inspirasjon som førte til masse ny musikk kom på løpende bånd.

Forrige gang var det Hanssens beskrivelser av menneskets møte med naturen som var utgangspunktet, mens det denne gangen er mer indre landskap som er det sentrale i tekstene. Nok en gang har en annen poet, Roy-Frode Løvland som kommer fra og bor på Hanssens hjemplass Dyrøy, oversatt diktene til engelsk på et ypperlig vis.

Drecker er en stemningsskaper av voldsomme dimensjoner. Hun makter å ta oss med både ned og opp på et unikt vis og når hun samtidig er en melodiker av rang, så er forutsetningene nok en gang på plass for ei herlig musikalsk reise. Stemma hennes er heldigvis miksa akkurat så langt fram i lydbildet som den bør være når den har en slik unik karakter. Drecker har vært stipendiat ved Universitetet i Tromsø de seineste tre åra og har forska på tradisjonelle stemmeteknikker. Gjennom møter med mentorer fra så ulike steder som Tuva, Iran og Kautokeino har Drecker tilegna seg kunnskap som har gjort uttrykket hennes stadig mer personlig og universelt.

Når så arrangør Sindre Hotvedt, du verden som det låter av de 20 strykerne, og hennes faste stjernemusikanter som Rune Arnesen, Kjetil Dalland, Wetle Holte og magikeren Eivind Aarset, nok en gang er med å skape hennes sterke og personlige univers, så er det bare å heise flagge igjen. Forelskelsen sitter i!

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Anneli Drecker

Revelation for Personal Use

Rune Grammofon/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg