Årets beste oppskrift

"My Recipe" heter en av låtene på debutskiva til kanonbandet Rohey. Dette kan enkelt og greit være oppskrifta på noen som kan bli stort – schwært kan det bli.

Det var kaldt på Sunnmøre da Rohey spilte inn skiva. Musikken er derimot så varm og heit som vel tenkelig.

Det kommer neppe som noen bombe at både kvaliteten og kvantiteten på unge norske musikanter, kanskje spesielt de som kommer ut av jazzlinja i Trondheim, holder skyhøyt nivå. Likevel var det noe helt eget å møte på musikken til bandet Rohey og ikke minst stemma til vokalisten Rohey Taalah (23). Etter at hun stod foran speilet hjemme på Lindeberg med hårsbørsten som mikrofon og hadde hørt Aretha Franklin og Stevie Wonder på radioen, så var turen først kort til musikklinja på Manglerud, Toneheim og jazzlinja i Trondheim. Talentet var åpenbart og voldsomt.

Ved Nidelvens bredd traff hun mange likesinnede, blant annet den svenske tangentisten Ivan Blomqvist, bassisten Kristian B. Jacobsen fra Bodø og trommeslageren Henrik Lødøen fra Brattvåg på Sunnmøre. Til sammen har de skapt et band som er sjokkerende bra og originalt.

Blomqvist har skrevet all musikk og alle tekster. Musikken befinner seg i et slags neo-soul landskap med røtter tilbake til det som Erykah Badu etablerte for rundt 20 år siden. Med Blomqvists strålende utgangspunkt – 12 fine og helt forskjellige låter – har de fire likevel staka ut sin helt egen kurs med melodiske og rytmiske vrier, som gjør at du hele tida følger spent med og lurer på hva som skjer rundt neste sving.

Rohey er befolka med fire strålende musikanter som allerede holder meget høyt internasjonalt nivå. Likevel må jeg nok en gang framsnakke Rohey Taalah. For et vokaltalent! I tillegg til å synge usedvanlig vakkert og sterkt, så er hun altså så naturlig uttrykksfull – noe som ikke er mulig å lære noe sted – at hvis ikke resten av verden skjønner det, så er det ikke bare Paris-avtalen som har et problem.

Rohey har kommet for å bli – både bandet og ikke minst Rohey Taalah.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Rohey Taalah fra Lindeberg i Oslo er et vokaltalent langt utenom det vanlige.

Foto: Arne Hauge/Jazzfest

Rohey

A Million Things

Jazzland Recordings/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg