Toppklasse

Den finske pianisten Alexi Tuomarila, med god norsk hjelp, bekrefter at han hører hjemme i det aller ypperste sjiktet.

Alexi Tuomarila tar trioen sin til vakre, personlige steder.

Den finske pianisten, komponisten og bandlederen Alexi Tuomarila (43) har i løpet av det seineste tiåret markert seg i stadig større grad som en av Europas mest spennende unge jazzmusikanter. Sjøl om han også har jobba en hel del med den polske trompetlegenden Tomasz Stanko, så er det som oftest i trioformat og sammen med vår egen bass-sjef Mats Eilertsen og sin egen landsmann, Olavi Louhivuori på trommer, at vi har fått hilse på Tuomarila. Slik var det på det norske selskapet Jazzaway Records med "Constellations" i 2006 og på "Seven Hills" på engelske Edition Records i 2013.

Trioen har fortsatt å utvikle seg og her møter vi den igjen med ei innspilling gjort på hjemmebane i Järvenpää i desember i fjor – sjøl om det står på coveret at den er gjort i desember i år:-) Repertoaret består denne gangen av fem Tuomarila-komposisjoner, to av Louhivuori, en av Eilertsen samt en nydelig versjon av Bob Dylans "The Times They Are a-Changin´" – en høyst betimelig kommentar til det som skjer i Dylans hjemland for tida.

Etter å ha studert, bodd og jobba i både Paris og Brüssel i mange år, har Tuomarila nå flytta tilbake til Helsingfors. Han føler på sett og vis at han har landa og slik oppleves også musikken og det intime samarbeidet med Eilertsen og Louhivuori – du verden som dette låter som et band og tankene flyter lett til hvordan Bill Evans etablerte trioformatet som noe helt annet enn piano pluss komp.

Teknisk sett er Tuomarila en meget langt framskreden musikant, men det er likevel hans helt personlige uttrykk som er mest framtredende. Dynamisk er han både som komponist og som solist usedvanlig uttrykksfull og Eilertsen og Louhivuori er i samme klasse – toppklasse.

"Kingdom" er nok et eksempel på Alexi Tuomarilas mesterskap og det er ei trioinnspilling helt der oppe.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Alexi Tuomarila

Kingdom

Edition Records/Border Music Norway

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg