Den nye stjerna?

Ambrose Akinmusire kan lett være den nye store amerikanske trompetstjerna. Denne liveinnspillinga fra legendariske Village Vanguard er nok en bekreftelse på det.

Ambrose Akimusire har mye originalt og sterkt på hjertet.

Ambrose Akinmusire (35) er født og oppvokst i Oakland i California. Der blei han tidlig oppdaga av Steve Coleman og tatt med i hans Five Elements band. Talentet var tydelig og enormt og etter studier både på hjemmebane og på Manhattan School of Music, blei stadig fler oppmerksom på Akinmusire. Han vant både The Thelonious Monk International Jazz Competition og Carmine Caruso International Jazz Trumpet Solo Competition i løpet av et år og flytta tilbake til New York og begynte å jobbe med unge storheter som Vijay Iyer, Aaron Parks, Esperanza Spalding og Jason Moran.

Gjennom samarbeidet med Moran fikk også den daværende Blue Note-sjefen Bruce Lundvall både ørene og øynene opp for Akinmusire. Han debuterte på det prestisjetunge selskapet i 2011 og allerede nå har han rukket å gi oss fire eksempler på sin unikhet på Blue Note. Akinmusire bidro også på et spor på Kendrick Lamars suksessalbum "To Pimp a Butterfly".

To av hans medmusikanter i bandet hans nå har vært med helt siden debuten. Det er trommeslageren Justin Brown og bassisten Harish Raghavan. Sam Harris har overtatt pianokrakken etter Gerald Clayton.

På denne dobbelt cd-en har Akinmusire skrevet all musikken og vi får servert 16 komposisjoner i noe som i alle fall oppleves som to sett – slik det ofte er på Village Vanguard. Da må man som publikummer gå ut etter det første settet eller kjøpe ny billett til det andre, men her slipper vi det!

Akinmusire har ei original stemme både som komponist og trompeter. Han har åpenbart henta mye fra sin "første" lærer Steve Coleman, men han har tatt det videre inn i et søkende, åpent, luftig, fritt, men samtidig melodisk landskap.

De fire, som alle får godt med plass til å fortelle hvem de er, stortrives tydeligvis i hverandres selskap og de fører interessante og meningsfulle samtaler basert på enormt med kunnskap, store ører og mye ydmykhet.

Ambrose Akinmusire veit når han skal "snakke" og han veit også når han skal tie. Han har så avgjort kommet til et spennende sted allerede og skal bli usedvanlig interessant å følge i åra som kommer.

PS Dessuten mener jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Ambrose Akinmusire

A Rift in Decorum – Live at The Village Vanguard

Blue Note/Universal

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg