Kongen av Danmark

Siden jobben som kongen av Danmark for tida er ubesatt, vet jeg ikke om noen som egner seg bedre enn legenden Anders Koppel akkurat nå.

De av oss som har levd ei stund fikk allerede på 70-tallet et sterkt forhold til Anders Koppel gjennom det fantastiske bandet Savage Rose. Også i Norge oppnådde de stjernestatus, sjøl om det ikke sjølsagt ikke kan sammenliknes med oppmerksomheten på hjemmebane. Nå kom saksofonsønn Benjamin Koppel på den gode, jeg vil si nesten si strålende, idé om å hylle sin far i forbindelse med hans 70-års dag – som er den 17. juli. Og for en fest det blei! Fire timer og vel så det der det både blei skua bakover, gjort opp status for hvor "gudfar" Koppel er i dag før det blei sett inn i framtida også. Som Ivar Hoff sa: den beste presang man kan gi en god venn er ei god pasning. Slik er det på fotballbanen, her var det på samme måten: den beste presang Benjamin Koppel kunne gi sin far var en flott konsert og du verden for en nydelig konsert det blei!

Når mannen som har skrevet musikken til åtte balletter, mer enn 150 filmer, 50 teateroppsetninger og tre musikaler, i tillegg til alt han har gjort på scena sjøl, så er det sjølsagt ei nesten umulig oppgave å finne ut hva man skal lande på når "livet" skal vises fram. Med en rekke stjernelag der både venner, kolleger og ikke minst familie – hvilken enormt musikalsk familie vi snakker om! – blei det hele delt i tre avdelinger der organist Anders og saksofonist Benjamin spilte viktige roller hele veien.

Savage Rose

Det hele starta med et ferskt og nytt blikk på musikken til bandet som starta det hele for 50 år siden, Savage Rose. To av de opprinnelige medlemmene, trommeikonet Alex Riel og gitaristen Nils Tuxen, var fortsatt hjertelig tilstede og sammen med en rekke gjestevokalister der hele familien Koppel var svært godt representert – pluss dansere også de fra familien i stor grad – blei dette walking down memory lane, men satt inn i 2017-modus. Det svært så begeistra fullsatte Betty Nansen Teatret – mange hadde garantert vært med i alle 50 åra – fikk en start på kvelden som var bortimot perfekt.

Bazaar

I rundt 40 år har Koppel jobba med Bazaar – altså mer eller mindre parallelt med Savage Rose. Det var et band med et helt annet uttrykk der impulser fra spesielt Midtøsten var sentrale. De etablerte verdensmusikk lenge før begrepet var "oppfunnet" og med de opprinnelige medlemmene Mehmet Ozan på gitar og Flemming Quist Møller på perkusjon samt en rekke fantastiske gjester på både trommer, tablas, oud og saz, blei det både et gjenhør og en stadfestelse på at dette er musikk som er viktigere enn noen gang – slik verden ser ut anno 2017.

Fremtiden

Hvor mange representanter for den usedvanlig musikalske familien Koppel som var på scena i løpet av kvelden, har jeg ikke tall på. Uansett må det være en av denne klodens i alle fall mest musikalske familier og avslutninga fortalte oss at her blir det så definitivt sett fremover også. Med DJ Noize, den hippe rapperen Per Vers som fristylet som en jazzmusiker og Anders Koppels barnebarn på vokal, blei det en livsbejaende avslutning på en strålende hyllest som varte i over fire timer – uten at det blei kjedelig et eneste sekund.

Som det heter i Danmark: til lykke Anders Koppel – også med de neste halvfjers!!!!!

En liten bildestemning tatt med mobil på relativt lang avstand.

Foto: Tor Hammerø

Copenhagen Jazz Festival

7. – 16. juli

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg