Vulkanen NEger

De ser så forbannet skikkelige ut gutta i JazzKamikaze. Som kjent så bedrar skinnet.

JazzKamikaze – et band i konstant bevegelse.

Foto: Tor Hammerø

Aldri hørt om vulkanen NEger før? Egentlig ikke så merkelig. Den hadde nemlig sitt første utbrudd under Copenhagen Jazz Festival. Saksofonist Marius Neset fra Os ved Bergen og trommeslager Anton Eger, med røtter i Oslo, hadde nemlig en duosekvens midt i JazzKamikaze sin konsert som var så heftig at den trua med å sprenge de fleste grenser – og trommehinner. Mer intens og heftig musikalsk eksplosjon har jeg enkelt og greit ikke vært med på – siden John Zorn for noen tiår siden. Neset og Eger har spilt sammen siden de begynte på studier i København for godt og vel ti år siden – de kan hverandre ut og inn. De gjør også resten av bandet: Kristor Brødsgaard på bass, Daniel Heløy Davidsen, født og delvis oppvokst i Bodø, på gitar og vokal og Morten Schantz på tangenter og vokal. De har spilt sammen i tolv år og benytta anledninga til å gi ut si femte skive i forbindelse med denne konserten.

Marius Neset som rockegitarist! Nytt for de fleste vil jeg tro.

Foto: Tor Hammerø

Marius Neset var svært ivrig før konserten på å fortelle meg at det JazzKamikaze hadde å by på, ikke var jazz. Han hadde forsåvidt rett, men også feil. De byr nemlig på musikk som slår en rett i mellomgulvet fra første sekund. Det er så monumentalt, så tøft, så høyt, så rocka, så jazza – hvis det er noe som heter det – at JazzKamikaze nesten er en egen kategori.

Marius Neset med saksofon – mer kjent rolle.

Foto: Tor Hammerø

Det er sjølsagt mye jazz i folk som Eger og Neset – det er uunngåelig. Dessuten har vi med noen av denne verdensdelsens aller heftigste musikanter – teknisk er de to bortimot fullkomne, hvis det er mulig, på sine instrumenter. De tre andre holder også skyhøy standard og i Daniel Heløy Davidsen har Bodø og Norge en skjult skatt.

JazzKamikaze ga oss ei tøff, høylytt utblåsning i nærheten av smertegrensa volummessig. Vi snakker tøff, beintøffe saker og en ny vulkan – NEger.

Copenhagen Jazz Festival

6. – 17. juli

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg