Årets konsert?

Konkurransen om årets konsert under Moldejazz er knallhard. Det som møtte publikum en sein fredagskveld med Vijay Iyer Sextet kommer uansett til å være med i kampen om topp-plassen.

Vijay Iyer leverte kanskje festivalens største konsert.

Foto: Tor Hammerø

Det kommer ikke som noen stor bombe at pianisten, komponisten og bandlederen Vijay Iyer, årets Artist in Residence i Molde, er en foregangsmann og innovatør på alle områder. Han hadde gjennom sine tre tidligere konserter under Moldejazz vist oss sin enorme allsidighet – sitt vidsyn for å si det slik.

For meg blei likevel møtet med hans sekstett det absolutte høydepunktet. For noen låter, for noen arrangement, for noen solister og for et trøkk.

Mark Shim, Stephan Crump, Steve Lehman og Graham Haynes – det er bandet sitt det!

Foto: Tor Hammerø

Med ei besetning bestående av Stephan Crump på bass, Graham Haynes på kornett og flügelhorn, Steve Lehman på altsaksofon, Mark Shim på tenorsaksofon og Tyshawn Sorey på trommer, tok Iyer rommet fra første takt og hadde det i sin hule hånd helt hjem. Det er en autoritet i det Iyer foretar seg som er enorm og om det er lyrikeren eller den heftige som gir seg til kjenne, så er det med samme fingeravtrykk.

Tyshawn Sorey er enkelt og greit en av verdens beste trommeslagere.

Foto: Tor Hammerø

Solistisk er det verdensklasse rund baut i dette bandet, men det Steve Lehman hadde å melde fortalte oss hvorfor mange mener han er den nye stemma på akkurat det hornet. Og så trommeslager Tyshawn Sorey da. For et kraftverk, for en oppfinnsomhet, for en musikant. Det er ikke til å undres over at mange mener Sorey er den som kan flytte grenser på dette instrumentet – han er definitivt på god vei.

Skiva med denne sekstetten, som kommer på ECM om noen uker, men som blei solgt eksklusivt i Molde, heter "Far from Over". Som han sa til publikum mot slutten: Etter at Trump blir stilt for krigsrett, har vi fortsatt mye igjen å rydde opp i. Dette bandet og denne musikken kan bidra til det.

Eve Risser White Desert Orchestra ga oss topp europeisk jazz.

Foto: Tor Hammerø

Tidligere på dagen hadde den franske pianisten, komponisten og bandlederen Eve Risser og hennes White Desert Orchestra vist oss noe av det mest interessante som skapes på den europeiske scena.

Ryktene om Rissers talent hadde gått foran henne lenge og alt stemte. Med sitt timanns/kvinnersband, viste hun frem sin egen originale musikalske visjon. Musikken er både løs, åpen, arrangert, melodisk og ofte inspirert av samtidsmusikk.

Solistene holdt høy klasse og ikke minst den eneste nordmannen i bandet, trompeteren Eivind Lønning, fortalte oss tydelig hvorfor han er så ettertrakta på den moderne, europeiske jazzscena.

Atmosphères – hvilke herlige stemninger.

Foto: Tor Hammerø

Mellom Metheny og Trondheim Jazz Orchestra rakk jeg en liten halvtime med kvartetten Atmosphères. Bak det navnet skjuler sampler Jan Bang, den armenske pianisten Tigran Hamasyan, trompeter og stemmekunstner Arve Henriksen og gitarist Eivind Aarset seg. Etter å ha hørt bandets debut-CD på ECM var jeg lei meg for at jeg ikke rakk hele konserten. Musikken både var og er noe så utrolig stemningsfull og varm og er du blant dem som søker ro og ettertanke, så er Atmosphères det perfekte reisefølge.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg