Hvilken hyllest!

Den 17. juli 1967 – for 50 år siden – gikk ikonet John Coltrane ut av tida. Tommy Smith er på mange vis den som kan hylle mesteren på best mulig vis.

Tommy Smith med sin håndplukka kvartett til denne Coltrane-hyllesten.

John Coltrane (1926-1967) er for mange av oss den aller største jazzmusikeren – den som har betydd mest og som har fortalt oss hvor inderlig og hvor sterkt et musikalsk budskap kan virke. Han har vært mye for mange og han staka ut kursen mange ganger gjennom å forandre jazzmusikken – musikken generelt – nesten uten stopp i sitt korte liv. En av dem som har tatt opp arva etter Coltrane på best mulig måte er den skotske mestersaksofonisten Tommy Smith og med "Embodying the Light" forteller han oss klarere og tydelige enn noen gang hvor han kommer fra, hvor han er og hvor han vil med musikken sin.

Smith (50) kombinerer like godt sin egen 50-års markering med minnet om Coltranes farvel med tida. Vi har jo vært så heldige her hjemme å få møte Smith ved en en rekke anledninger de seineste åra som en del av Arild Andersens trio der Paolo Vinaccia er med og sørger for at den trioen er noe av det mest livsbejaende og heftige som besøker bygdene nå til dags. Sånn sett kommer det ikke som noen voldsom overraskelse at Smith, som blei "sendt" til Berklee i Boston allerede som 16-åring, er en tenorsaksofonist i ultraklassen – både teknisk sett og ikke minst med uttrykket sitt.

Det er vel ikke den ting Smith ikke er i stand til å formidle rent teknisk og når han så gjør det med et trøkk, en personlighet og en inderlighet av de helt sjeldne, så blir dette en bortimot voldsom opplevelse. Sammen med en relativt ny kvartett bestående av bassisten Calum Gourlay og pianisten Pete Johnstone – to helt nye bekjentskap for meg – og trommeslageren Sebastiaan de Krom, opprinnelig fra Nederland, men bosatt i England i mange år, og som vi har hørt blant annet med Jamie Cullum og Sarah McKenzie, så leverer Smith nesten 80 minutter med Coltrane-inspirert musikk fra hans 60-talls periode som vil bli satt pris på og huska lenge.

Smith & Co tolker Coltranes "Dear Lord", "Naima", "Resolution", "The Father, the Son, and the Holy Ghost", "Transition" samt "Summertime", som jo Coltrane også gjorde til sin egen, samt tre egne komposisjoner som passer utmerka inn i dette repertoaret. Her forteller Smith oss at Coltranes budskap er like relevant i dag som det var da han levde og Smith og han strålende band er på alle vis i stand til å løfte musikken inn i vår tid – nok en gang.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes snarest mulig.

Tommy Smith

Embodying the Light

Spartacus Records/spartacusrecords.com

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg