Helt spesielt

Den finske stjernetrompeteren Verneri Pohjola hadde ikke noe nært forhold til sin far, legenden Pekka Pohjola. Musikken hans derimot respekterte han og her tolker han den for første gang.

Verneri Pohjola er en trompeter på aller øverste hylle.

Bassisten, komponisten og bandlederen Pekka Pohjola (1952-2008) er en legende i finsk musikkliv. Hans sønn trompeteren Verneri Pohjola (39) er på god vei til å oppnå stjernestatus sjøl, men her "møtes" de altså for første gang.

Sønnen legger ikke skjul at på hans forhold til faren ikke var spesielt nært eller godt. Verneri vokste opp hos mora Inkeri Pohjola etter at foreldrene blei skilt da Verneri var bare to år gammel. Pekka blei aldri noen farsfigur for Verneri, mer en slags venn som alle kjente og snakka om. Det er også en av grunnene til at Verneri har takka nei mange ganger til å spille farens musikk. Nå var han altså likevel klar, men under den klare forutsetning at han fikk gjøre det på sitt vis.

Det var Pohjolas kollega, saksofonisten Jukka Perko, som fikk overtalt Pohjola til å tolke farens musikk til en festival i hjemlandet i fjor. Faren, som var multiinstrumentalist og jobba i grenseland mellom rock og jazz med band som Wigwam og med artister som Mike Oldfield og Jukka Tolonen, skrev åpenbart mye flott musikk og med sønnens 2017-innfallsvinkel til den, har det blitt en herlig manifestasjon av både hvem faren var musikalsk og hvem sønnen er i dag.

Dette er groovy, melodisk og rytmisk sterk musikk tolka av en trompeter i toppklasse med personlig uttrykk og utstyrt med stållepper som sørger for at han kan gjøre hva som helst på hornet sitt. Jeg hadde gleden av å høre han live på Jazzfest i Trondheim i mai og blei nesten slått i bakken av hva Pohjola hadde å melde.

Når han i tillegg omgir seg med et empatisk band bestående av trommeslageren Mika Kallio, bassisten Antti Lötjönen, elpianisten Tuomo Prättälä og gitaristen Teemu Viinikainen, så inviterer Pohjola oss inn i noe av det flotteste og meste spennende jeg har hørt av finsk jazz noensinne. Dette er musikk spilt av musikanter som holder mål langt utenfor Finlands grenser – den kan og bør nytes hvor som helst på kloden.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Verneri Pohjola

Pekka

Edition Records/Border Music Norway

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg