Norsk og stort

Dag Arnesen har ved tre anledninger vist oss med sin trio at både Griegs toneskatt og andre norske folkemelodier egner seg utmerket i jazzdrakt. Nå gjør han det samme med storband.

Bergen Big Band – i med- og motvind, i sol og regn – det swinger uansett.

I Bergen er det nok slik at Edvard Grieg er minst like hellig som Brann. For pianisten, komponisten, arrangøren og bandlederen Dag Arnesen er det i alle fall slik: ja takk, begge deler. Siden 2006 har det ført til tre strålende trioinnspillinger av Grieg-komposisjoner, norske folketoner og egenkomponerte Arnesen-melodier. Uten "mistenkelige" straffespark, som jo Brann får mot seg hele tida, så har Arnesens flotte Grieg-inspirerte prosjekt ført til stor suksess både hjemme og ute – utlendingene synes tydeligvis dette er både vakkert og fascinerende og det er ikke vanskelig å si seg enig i det.

Da Bergen Big Band, som den hjemvendte bergenser Arnesen har vært medlem av i en årrekke nå, spurte om han kunne tenke seg å videreføre prosjektet for storbandbesetning, var han slettes ikke vanskelig å be. Han var faktisk både glad og stolt da BBB spurte om han kunne skrive arrangement på noe av materialet han hadde jobba med det siste tiåret.

Etter at Arnesen hadde spilt med BBB og vært med og tolka arrangement som storheter som Maria Schneider, John Surman og Joe Henderson hadde bragt til finværsbyen, visste sjølsagt Arnesen at BBB var i stand til å ta på seg det som var av utfordringer. Det viser seg med en eneste gang at BBB er et storband av meget solid kaliber og de stortrives tydeligvis i både Griegs og Arnesens univers.

Her får vi alt fra "Gangar" via "Mellom bakkar og berg", "Våren", Astrid mi Astrid" og "Ved Rondane" til Arnesens egne låter og med solister som saksofonistene Kjetil Møster, Ole Jacob Hystad og ikke minst det nye stjerneskuddet Elisabeth Lid Trøen – for et uttrykk og for et trøkk! – og sjølsagt Arnesen sjøl, så har dette blitt glitrende storbandmusikk både kollektivt og solistisk.

Trioen til Arnesen blei en eksportvare av solid klasse – det bør BBB og denne musikken bli også.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Bergen Big Band & Dag Arnesen

Norwegian Songs IV

Odin Records/Grappa/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg