Tøft og viktig fra Junaiten

Sjøl om den amerikanske trombonisten Ryan Keberle og bandet hans Catharsis har eksistert i mange år, har de fått lite oppmerksomhet her hjemme. Her får vi ei ny anledning til å rette opp i det.

Ryan Keberle i sentrum for Catharsis – de har mye viktig på gang.

37 år unge Ryan Keberle har spilt med alle fra David Bowie via Maria Schneider, Wynton Marsalis, Alicia Keys til Sufjan Stevens og han har bidratt på fem Grammy-vinnende skiver. Likevel har det altså vært relativt stille rundt den ettertrakta trombonisten her nord i verden i alle fall.

Til tross for at han er etterspurt av så mange, så er det noe som forteller meg at han synes det er aller mest stas å jobbe med sin egen musikk og sitt eget band, Catharsis. Det skjønner jeg godt og etter å ha eksistert i seks år så låter det homogent og har ei helt klar og tydelig retning med musikken sin.

Dette er gruppas femte utgivelse og Keberle sier sjøl at etter det som har hendt i USA det siste året, så har tekstene – både på de egenkomponerte låtene – og coverlåtene, et klart politisk budskap. Han hevder at 60 millioner amerikanere valgte tilbakeskritt framfor det motsatte da de valgte Trump og ved hjelp av lyrikeren Mantsa Miro har Keberle & Co satt ord på hva de synes om dette.

På sanger av den uruguyanske låtskriveren Jorge Drexler, Dylans klassiker "The Times They Are A-Changin´" og Beatles-låta "The Fool on the Hill" og "I Am a Stranger" av indierock-gruppa The Welcome Wagon, som Sufjan Stevens introduserte Keberle for, er det den samme politiske tråden som går igjen.

Høres dette ut som ei pop/rockeskive? Det er det altså ikke, jo kanskje litt da, men i all hovedsak er dette moderne, tøff og melodisk jazz der Keberle, i tillegg til å spille trombone også spiller elpiano, melodica og synger, har med seg Eric Doob på trommer, Camila Meza på hovedvokal og gitar, Mike Rodriguez på trompet og Jorge Roeder på både akustisk og elektrisk bass – et meget godt lag med erfaring fra bandledere som John Scofield, Chick Corea og Gonzalo Rubalcaba.

Ryan Keberle & Catharsis er et band med stor B som betyr noe – som betyr mye.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Ryan Keberle & Catharsis

Find the Common, Stine a Light

Greenleaf Music/ryankeberlecatharsis.bandcamp.com

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg