Full fest!

Det tyske plateselskapet ACT fyller 25 år og gjør det med brask og bram. Her gir de oss både høydepunktene fra en festkonsert i Berlin og ei samleskive som forteller oss hva de ellers har å by på i 2017. Det er ikke reint lite!

Ida Sand i spissen for stjernelaget i Berlin den 2. april i år – "We Are Family".

Da Konzerthaus Berlin blei åsted for jubileumskonserter til ACT den 2. april i år, var det omtrent på dagen 25 år etter at selskapet lanserte sin aller første produksjon. Siden har Siggi Lochs hjertebarn vært en suksesshistorie av de sjeldne innen jazzverdenen. Den tyske musikkbransjeveteranen Loch hadde en klar visjon da han starta opp ACT i 1992 og han har så definitivt makta å nå måla sine og vel så det.

ACT har vært basert på at de skal presentere musikk som har sine røtter i stort sett europeisk jazz og/eller verdensmusikk og de skal presentere både etablerte artister samtidig som de har hatt ønske og evne til å lansere helt ukjente, men lovende musikanter.

Suksessen har vært formidabel både kunstnerisk og kommersielt. Mange artister har fått sitt gjennombrudd via ACT – også norske artister som Marius Neset. Selskapets aller største selger er også norsk, nemlig Jens Christian Bugge Wesseltofts "It´s Snowing on My Piano".

Til konsertene i Berlin hadde Loch og ACT invitert et 30-talls musikanter fra "stallen" sin og det førte utvilsomt til stor hygge og mange spennende og tildels nye konstellasjoner. Vi får nok bare være med på deler av festen som begynner med Nils Landgren på trombone og vokal og den tyske pianostjerna Michael Wollny med "Send In the Clowns". Vi får også to andre utmerkede duoer, nemlig bassisten Lars Danielsson og Dieter Ilg og pianisten Joachim Kühn og saksofonisten Emilie Parisien – framifrå alle tre.

Ellers får vi hilse på kjente ACT-artister som gitaristen Nguyên Lê og fiolinisten Adam Baldych før kanskje den største ACT-stjerna, den djupt savna svenske pianisten Esbjörn Svensson, blir hylla med hitlåta "Dodge the Dodo" – med barna hans, Noa og Ruben Svensson på henholdsvis trommer og gitar, som hedersgjester med blant andre Iiro Rantala og Ulf Wakenius. Sterkt og flott!

Festen blir avslutta med "allsang" på "We Are Family" med Ida Sand som forsanger med Cæcilie Norby og Viktoria Tolstoy i koret!!! Denne kvelden og denne dokumentasjonen skulle være hyggelig og gjenspeile deler av det ACT har vært og betydd. Den har den blitt på alle mulige slags vis.

Noa og Ruben Svensson, sønnene til Esbjörn Svensson, sammen med Ulf Wakenius, spiller farens musikk.

ACT har tydeligvis ikke tenkt å ligge på latsida i tida som kommer heller. På det andre jubileumsalbumet får vi servert 13 låter fra ting som enten har kommet ut allerede i år eller som er på vei. Bortsett fra tre låter er alt tidligere uutgitt.

Nils Landgren, Viktoria Tolstoy med Esbjörn Svensson, Adam Baldych, far og sønn Wakenius, den sør-koreanske vokalisten Youn Sun Nah, Marius Neset, Michael Wollny og finske Iiro Rantala på duo, den franske trekkspilleren Vincent Peirani, den tyske trommeslageren Wolfgang Haffner på duo med Wollny før Esbjörn Svensson avslutter det heile solo, er innholdet på denne samlinga og teaseren av det som skal komme i løpet av året – det er mye å glede seg til.

ACT har gjort og gjør fortsatt en viktig jobb for moderne jazz i Europa og snart kommer det ny soloskive med Jens Christian Bugge Wesseltoft også. Det gledes og gratuleres!

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

ACT Family Band

The Jubilee Concerts

ACT/Musikkoperatørene

Diverse artister

Twentyfive Magic Years: The Jubilee Album

ACT/Musikkoperatørene

2 kommentarer

Siste innlegg