Over alle grenser

Uansett hvor Jon Balke dukker opp så er han garantist for at det skjer noe spennende musikalsk. Her møter vi han i et nytt kollektiv med tildels ukjente stemmer – i alle fall her nord.

Jon Balke, til venstre, sammen med sine "nye" musikalske venner.

Hva får man hvis man setter sammen en argentinsk sopran- og barytonsaksofonist, en norsk pianist og elektroniker, en italiensk bassist og en fransk trommeslager og elektroniker? Svaret kan nok være sammensatt, men i dette tilfellet har det ført til flott, melodisk og rytmisk spennende musikk in alle fall.

Hvem som har tatt initiativet til denne kvartetten aner jeg faktisk ikke, men i praksis fungerer det uansett som en demokratisk organisme der alle bidrar i like stor grad på de fleste vis.

Javier Girotto, med den ganske sjeldne sopran- og barytonkomboen, kommer opprinnelig fra Argentina og har definitivt lytta på sin avdøde landsmann Gato Barbieri, men er bosatt i Italia. Der har han ganske sikkert jobba med bassveteranen Furio Di Castri. Patrice Héral kjenner vi godt her hjemme etter et mangeårig samarbeid med Arild Andersen og Carsten Dahl. For den musikkinteresserte nordmann trenger ikke Jon Balke noen nærmere introduksjon: vi har med en av denne verdensdelens aller mest kreative og særegne tangentister å gjøre – slik er det med den saken.

Tittelen "Unshot Movies" forteller oss at kollektivet har hatt som mulig ambisjon å skape musikk som kan gi oss assosiasjoner til filmer, bilder eller tanker som aldri har vært unnfanga, men som blir det når musikken tar bolig i oss. I veldig stor grad makter de det.

Alle fire har bidratt som komponister og det fører sjølsagt til fire forskjellige innfallsvinkler, men uten unntak er det melodiske, vakre og inderlige ekskursjoner de tar oss med på. Dette er musikk perfekt egna til å la tankene flyte – til å skape egne bilder og gode tanker.

Kollektivet låter flott og solistisk er det meget høyt nivå på det som blir servert, men med fare for å låte "norsk" må jeg likevel trekke fram Jon Balke. Han har altså en type luft, søken og åpenhet i uttrykket sitt som gjør han til en helt spesiell pianist – ei helt spesiell stemme.

"Unshot Movies" er den beste filmen jeg har hørt på svært lenge.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Javier Girotto Jon Balke Furio Di Castri Patrice Héral

Unshot Movies

CAMJazz/MusikkLosen

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg