En unik gigant

Maria Kannegaard har vært, er og kommer til å forbli en av kongerikets aller mest spennende komponister, pianister og bandledere.

Maria Kannegaard med to liveopptak – vi snakker klasse super.

Maria Kannegaard (46) er født i Danmark, men vokste opp i Bærum og vi nøler ikke med å kalle henne norsk – vi har nemlig all mulig grunn til å være stolt av henne både som pianist, komponist, bandleder og ikke minst som menneske. Hun har også all mulig grunn til å være stolt av seg sjøl!

Av personlige årsaker – Kannegaard har ikke lagt skjul på sine psykiske lidelser – har det fra tid til annen gått alt for lenge mellom hver gang vi har hørt fra henne. Nå har heldigvis både hun og folka bak Jazzland Recordings gått sammen om en strålende dobbelt-cd med musikk spilt inn live på to forskjellige festivaler i henholdsvis 2011 og 2013.

Først ut er bestillingsverket "Tomorrow and the Porch" fra Kongsberg sommeren 2011. Sammen med sin faste våpendragere Thomas Strønen på trommer og Ole Morten Vågan på bass og "gjestene" Siri Gjære på vokal og Ola Kvernberg på fiolin, kvitterte Kannegaard for festivalprisen hun blei tildelt året før med ei vakker reise med nydelige melodier nydelig drapert rundt Gjæres tekster. Det er altså så herlig å dukke ned i Kannegaards unike verden igjen og Kongsbergkonserten er et utmerket eksempel på det.

To år seinere var et nytt verk klart i Kannegaards nåværende hjemby Trondheim. Kvernberg, Strønen og Vågan er fortsatt hjertelig tilstede mens Per Jørgensen på trompet, vokal og perkusjon og Ståle Storløkken på synther ikke akkurat svekker lagoppstillinga. "Før eller siden er det nå" er navnet på verket og denne gangen uten tekster, men med Jørgensens uforliknelige stemme. Som Jan Garbarek en gang sa om sin "nye" musikk: Det låter likt, men helt forskjellig.

Sånn er det med Kannegaards musikk også – likt, men helt forskjellig. Hun tar oss stadig med til vakre, spennende og fascinerende musikalske utsiktspunkt og med dette kremlaget til å videreutvikle ideene hennes, så blir det en utflukt vi endelig får anledning til å være med på vi også som ikke var i Trondheim denne maidagen i 2013.

Det er så inderlig flott med slike nydelige musikalske livstegn fra Maria Kannegaard. Nå ønsker jeg meg bare mer – hører du Maria????

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Maria Kannegaard

Kongsberg Jazzfestival 2011 – Trondheim Jazzfestival 2013

Jazzland Recordings/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg