Flott og grenseløst

Treblåseren, komponisten, storbandlederen og søkeren Mathilde Grooss Viddal er en sjelden og viktig blomst i den norske musikkfloraen.

FriEnsemnlet med Naïssam Jalal som gjest på fløyte.

Mathilde Grooss Viddal (48) har vært og er en standhaftig sjel som ikke har den minste tanke om å gi seg. Helt siden 2004 har hun holdt det schwære FriEnsemblet, som ved denne anledninga består av tolv musikanter pluss den fransk-syriske fløytisten Naïssam Jalal som spesiell gjest, i gang. Mellom 2006 og 2014 har hun/de gitt ut fire skiver og med "Out of Silence", tittelen inspirert av Nobel-talen til Malala Yousafzai, har hun skapt et verk som bør vekke oppmerksomhet langt utenfor våre grenser.

Grooss Viddal hørte Naïssam på programmet "Jungeltelegrafen" på NRK, tok sporenstreks kontakt og de møttes i Paris i 2015. Denne andre gangen de traff hverandre var på Nasjonal Jazzscene Victoria med et repertoar bestående av komposisjoner begge hadde begått.

Seinere blei det konserter på Bø Jazzklubb og på Kampenjazz i Oslo og dette visittkortet er henta fra alle disse konsertene. Her møter arabisk musikk jazz fra Norge anno vår tid og det har blitt en livsbejaende, frisk og herlig fusjon mellom musikalske kulturer der Grooss Viddal & Co har funnet tangeringspunkter og inspirasjon på tvers av avstanden – en eventuell avstand som de gjør sitt beste for å viske ut. Når det er sagt så får særpreget lov til å eksistere og musikantene vet hvordan de skal finne møtestedene – hele veien.

Med et lag bestående av altsaksofonisten Dag Stiberg, trompeterne Per Willy Aaserud og Eivind Lønning, trombonisten Øyvind Brække, fiolinisten Britt Pernille Frøholm, elektronikeren og pianisten Tellef Kvifte, vibrafonisten og trommeslageren Knut Kvifte Nesheim, trommeslageren Siv Øyunn Kjenstad og bassisten Ellen Brekken samt perkusjonistene Safaa Al-Saadi og Sattar Al-Saadi og den eminente og sjangerkryssende fløytisten Naïssam Jalal, har Mathilde Grooss Viddal skapt et verk som bør åpne ører og andre sanser i mange deler av verden. Kloden trenger slik musikk og slike budskap nå.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.

Mathilde Grooss Viddal er en musikant med en klar og tydelig visjon.

Mathilde Grooss Viddal/FriEnsemblet ft. Naïssam Jalal

Out of Silence

Giraffa Records/MusikkLosen

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg