En glemt legende

For de aller fleste musikkinteresserte er ikke Wild Bill Davison et navn en gang. Derfor er det ekstra gledelig at den utmerkede kornettisten, alkoholikeren og kvinnebedåreren blir løfta fram igjen.

Wild Bill Davison tilbragte fem produktive år i Danmark.

William Edward, bedre kjent som Wild Bill på grunn av tung drikking og en voldsom kvinneappetitt, Davison (1906-89), var en sentral og kjent skikkelse i det tradisjonelle jazzmiljøet i New York fra 40-tallet og helt fram til han la ned kornetten for godt. Spesielt godt kjent blei han gjennom samarbeidet med Eddie Condon helt fra han slo gjennom til slutten av 60-tallet.

Davison var utstyrt med en strålende teknikk og stållepper og fiksa alt fra tradjazz til musikken som prega swingepoken, men fikk likevel ikke den samme statusen som for eksempel Louis Armstrong og Roy Eldridge. Hvorfor er ikke så lett å svare på – han var jo en utmerka instrumentalist – men hans livsførsel hjalp han vel ikke akkurat.

Davison var en reisende spillemann – han dro dit det var jobb å finne. Som for så mange amerikanske jazzmusikere blei Danmark et ynda reisemål også for han og han bodde der på store deler av 70-tallet. Denne flotte dokumentasjonen på hvem Wild Bill Davison var er også i stor grad henta fra denne perioden og det danske selskapet Storyville Records skal ha all mulig ære for jobben de har gjort med "boksen" og med å løfte fram denne stort sett glemte skatten.

Fire CD-er, tre av dem fra Danmark i perioden 1973-78 med selskap av kremen av danske musikanter i swinggata som Ole "Fessor" Lindgreen og hans Fessor´s Big City Band og gjengen rundt Papa Bue´s Viking Jazzband samt en cd med utmerket "strykekomp" og en med Eddie Condons band fra 1952, er kjernen i denne bekreftelsen på at Wild Bill Davison faktisk var en av de store innenfor dette uttrykket. I tillegg får vi også en DVD med Eddie Condons band fra 1962 – i farger!!!! – der vi i løpet av 24 minutter blir servert det ypperste av amerikansk swingjazz fra denne epoken.

Wild Bill Davison er som sagt stort sett glemt i dag. Denne dokumentasjonen er derfor en unik bekreftelse på at i han hadde verden en musikant og kornettist i det aller øverste sjiktet.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsette så snart som mulig.

Wild Bill Davison

The Danish Sessions, 1973-1978

Storyville Records/MusikkLosen

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg