6391 Verden

Terje Rypdal har flytta tilbake til sine røtter i 6391 Tresfjord. Det høres kanskje lite ut, men det er det ikke. Det er en fantastisk bit av verden og Rypdal er så avgjort en viktig bit av verden også med sin unike musikk.

Når ørnen løfter gitaren da er det alvor!

Foto: Tor Hammerø

Terje Rypdal har brukt helga i Oslo på et usedvanlig flott og fornuftig vis. Han har tatt oss med til stoppesteder i sin karriere som har betydd og betyr mye for mange og han bekrefta at han er på et nytt sted som kan være utgangspunktet for en rekke nye ekskursjoner. Det er sjølsagt spennende når det er få musikanter, komponister og visjonærer som kan spenne opp lerret så store, så åpne og så inviterende til tolkning som hans.

Ståle Storløkken i stadig bevegelse – Storløkken er garantert i stand til å flytte fjell.

Foto: Tor Hammerø

Del to 70-års markeringa, perfekt iscenesatt av Jan Ole Otnæs og Nasjonal Jazzscene, var med Rypdals nye band Conspiracy – et band som blei sjøsatt under årets Moldejazz. I tillegg til tangentmaestro Ståle Storløkken, som har vært Rypdals nærmeste musikalske samarbeidspartner siden rundt 2000, er bassist Nikolai Hængsle Eilertsen, kjent fra både Bigbang, National Bank og Band of Gold, og Pål Thowsen på trommer, de medskyldige til denne konspirasjonen og nok en gang har Rypdal plukka rett fra tre forskjellige generasjoner faktisk.

Når Rypdal, med sitt majestetiske og unike uttrykk, kommer med tommel opp etter første låt til de andre gutta, så er det en bekreftelse på at musikken er på vei dit han vil ha den – til hans helt spesielle rike der drømmer, fantasier og inspirasjon skapes.

Repertoaret er dels nytt, dels henta fra Chasers-boka og med den alltid tilstedeværende evnen til Rypdal til å skape dynamikk: etter at han og bandet hans har tatt oss med til en voldsom topp, så forbarmer de seg over oss med den vareste, varmeste og mest inderlige balladen som er balsam for sjela.

Pål Thowsen og Nikolai Hængsle Eilertsen er empatiske våpendragere.

Foto: Tor Hammerø

Hængsle Eilertsen og Thowsen, som begge gjorde en utmerket innsats, får ha meg unnskyldt, men samarbeidet mellom Rypdal og Storløkken er av typen som ligger et stykke utenfor det meste. Det er altså en kommunikasjon, forståelse, empati og musikalitet – det er bare å fylle på hva man enn måtte ønske – mellom de to som befinner seg på et annet plan.

Storløkken utfyller ørnens helt personlige sound med sitt arsenal av tangentinstrumenter og lyder og stemninger som gjør at de to aleine kan fortelle historier som er så sterke, spennende, voldsomme, eruptive, vare – alt!

Det hevdes at hvis noe er sterkt nok så kan det flytte fjell. Det Rypdal og Storløkkken har sammen er av det slaget og hvis de som har ansvar for slikt oppe i Romsdalen, ikke langt fra 6391 Tresfjord, for å få fjellet Mannen til å gi seg over så folk kan få fred, så er det bare å kontakte herrene. De har sagt seg villige til å bidra og jeg er sikker på at Mannen vil overgi seg etter noen få, små minutter hvis Rypdal og Storløkken får snakka til fjellet.

Conspiracy er nok et nytt flott steg i en voksen manns karriere og Terje Rypdal bekrefta, på et behagelig lydnivå, for et utsolgt og begeistra Victoria at han er noe så voldsomt på plass og med blikket opp og frem fortsatt. Nok en gang – gratulerer med de første 70. Måtte det bli mange tiår til med vingeslag for ørnen!!!!

Terje Rypdal Conspiracy

Nasjonal Jazzscene Victoria, Oslo

Lørdag 26. august 2017

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg