Den levende legenden

Sammen med Tresteg-Jakob, også kjent som som Jakob P. Rypdal, er Terje Rypdal Tresfjordens største sønn. På verdensbasis er det likevel ikke tvil om hvem som har det største navnet av de to og i forbindelse med den unike gitaristens 70 års dag, blir han hylla av gitariststorheter fra begge sider av Atlanterhavet.

Noen av de som bidro til denne strålende Rypdal-hyllesten. Hvem er hvem?

Foto: Tom Skjeklesæther

Initiativet til denne strålende hyllesten kom fra den eksperimenterende amerikanske gitaristen Henry Kaiser som har vært Rypdal-disippel siden 70-tallet. Hans ønske var å samle «barn av Rypdal», som han kaller det, til en bursdagspresang til deres felles helt og du verden som har makta det.

Når hele bursdagsselskapet starter med en av jazzverdenens aller største gitarister, Bill Frisell, i en soloversjon av «Ørnen», her er det utelukkende Rypdal-komposisjoner som blir tolka, så forteller det det aller meste om hvor lista blir lagt her.

Frisell har spilt inn sin hyllest hjemme i USA og det har også Nels Cline og David Torn gjort, mens Jim O´Rourke har gått i studio i sin adopterte hjemby Tokyo. Ellers satte de andre hverandre stevne i det langt framskredne Athletic Studio i Halden mellom 21. og 26. august i fjor.

Herfra får vi høre hva og hvordan Rypdal har influert både norske og utenlandske plekterførere. På noen av låtene er hele seks gitarister involvert, med hver sine unike uttrykk. Da kan det jo være morsomt i heimen å prøve og finne ut hvem som er hvem! Tøft og veldig bra er uansett – hele veien.

Her er det gitarister som har fulgt med på absolutt alt Rypdal har gjort, som svenske Reine Fiske (med solide norske røtter) fra bandet Dungen, og Kaiser – med unntak av at sistnevnte ikke visste om Rypdals tidlige pop/rock-karriere. I den andre enden finner vi unge Hedvig Mollestad Thomassen (med røtter i Molde – tvers over fjorden for Tresfjorden) og de har henta materiale fra hele Rypdals karriere.

Det eneste gitarunntaket her er Rypdals nære samarbeidspartner siden slutten av 90-tallet og den dag i dag, tangentmaestro Ståle Storløkken fra Dombås, som aleine tolker tre låter – to av dem tidligere aldri utgitt.

Det finnes to versjoner av denne hyllesten. Den ene er en cd-utgave på rundt 75 minutter med ni låter, mens det i tillegg blir gitt ut ei eksklusiv vinylpakke i få eksemplar som inneholder to ekstra spor på nesten 40 minutter. Som ekstra bonus har Rolling Stone-redaktør David Fricke skrevet en innsiktsfull covertekst om og rundt en musikant han aldri har fått muligheten til å høre live, men som han har vært stor tilhenger av i mange tiår.

Vi er mange som har vært Terje Rypdal-tilhenger lenge, lenge. Heldige er vi som har han i vår nærhet og som blir minna på hans storhet i levende live med jevne mellomrom. Når mellomrommene blir for lange er denne hyllesten et flott påfyll.

Vi stiller oss i gratulantenes rekker og ønsker til lykke med de første 70. Måtte ørnen sveve i mange tiår til!

Ørnen i fri flukt under helgas jubileumskonserter i Oslo.

Foto: Tor Hammerø

Diverse artister

Sky Music: A Tribute to Terje Rypdal

Rune Grammofon/Musikkoperatørene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg