Ny Dansk er også godt

Gammel Dansk er jo en sikker vinner i de fleste sammenhenger. Her lanserer Lasse Mørck og hans venner Ny Dansk. Det smaker like godt det.

Lasse Mørck følger opp en meget stolt dansk basstradisjon.

28 år unge Lasse Mørck kommer fra en bakgrunn der det ikke er så overraskende at han blei bassist. Både hans bestefar og hans far spilte nemlig bass, men holdt seg til klassisk musikk. Så med et hus "fullt" av basser måtte det vel nesten bli slik. Helt til han kom opp i gymnasalder syntes unge Mørck at jazz var kjedelig, men da så han endelig lyset og oppdaga blant andre Scott LaFaro, Bill Evans´usedvanlige bassist, som omkom i ei bilulykke bare 25 år gammel.

Siden gikk turen fra Mørcks hjemby Svendborg til store København og etter en avstikker til Mexico så avslutta Mørck sitt masterstudie ved det meget velrennomerte Rytmisk Musikonservatorium nå til sommeren. I samme slengen har han også skapt musikk som har kommet ut på hans debut-cd under eget navn.

Litt tidligere i år hørte jeg Mørck for første gang på dansk-norske Snorre Kirks "Drummer & Composer". Her er det snudd litt på hodet: Kirk er så definitivt tilstede som trommeslager her og ellers medvirker to andre av Danmarks aller mest lovende instrumentalister, Jesper Løvdal på saksofon og klarinett og Tobias Wiklund på kornett.

All musikken her er komponert av Mørck og uten akkordinstrument blir det mye rom, luft og plass til de fire involverte. De åtte låtene forteller oss om en ung musikant som har fullt grep om store deler av jazzhistoria og som tar den med seg inn i vår tid. Mørcks opphold i Mexico skinner også tydelig gjennom.

Mørck legger på ingen skjul på at han har ikoner som Charlie Haden og Charles Mingus som idealer både som komponister, bandledere og bassister og musikken er både groovy, mørk, skitten, rå, tøff og humoristisk.

Her har vi med fire av den nye generasjonen danske jazzmusikere å gjøre som garantert vil være med å prege dansk jazzmusikk i mange tiår fremover. Den danske bassarven er i de beste hender – Lasse Mørck skal bli veldig spennende å følge i åra som kommer.

PS Dessuten synes jeg Trump bør avsettes så snart som mulig.,

Lasse Mørck Quartet

Imagining Places I´ve Never Been

Nordsø Records/lassemorck.bandcamp.com

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg